Sant Jordi 2024

David Bueno: llegir en veu alta és molt important per als nens

Explicar contes genera una connexió emocional molt important per al cervell dels petits

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Els estudis centrats en la neurociència cada vegada són més clars: escoltar contes i mirar-ne les il·lustracions estimula les xarxes cerebrals més profundes dels nens i afavoreix que tinguin un desenvolupament cognitiu òptim. David Bueno, biòleg i fundador de la càtedra de neuroeducació de la Universitat de Barcelona, parla dels beneficis de la lectura en veu alta, ja sigui individual, en parella o en grup.

"La lectura en veu alta activa moltíssimes zones del cervell. La lectura activa sempre les nostre emocions. Tota la part de reflexivitat i, per descomptat, la part del llenguatge. A més, la lectura en veu alta activa també zones del moviment del nostre cos. Perquè quan llegim en veu alta normalment gesticulem i integrem aquests moviments al fet de llegir. Això el que fa és permetre una millor comprensió de tot allò que s'està llegint."

Bueno explica que passar una estona explicant contes als fills només genera coses positives: d'una banda per la connexió emocional que s'estableix entre el narrador i l'oient, i de l'altra per l'estimulació cerebral que comporta l'entonació o la gesticulació de qui parla en el nen.

 

David Bueno assegura que la lectura permet eixamplar la ment. No només adquirir coneixements nous, sinó també gaudir d'experiències que no es poden viure d'una altra manera. També permet que els nois i noies es coneguin millor a ells mateix i els ajuda a descobrir el món que els envolta.

"Quan llegim per nosaltres mateixos, el cervell està reproduint a dins, els sons d'allò que estem llegint. No ho fem a través de les cordes vocals, però ens ressona dins. L'escorça auditiva, la part del cervell que permet interpretar els sons, està activa quan estem en silenci llegint per a nosaltres mateixos. Per tant, llegir en silenci, pel cervell, és gairebé com fer-ho en veu alta."

El fundador de la càtedra de neuroeducació de la Universitat de Barcelona, diu que aprendre a llegir és un esforç molt gran per al cervell. Tenim estrucutres que serveixen per aprendre a parlar, mirar,... però la lectura és un procés molt recent (fa menys de 5000 anys que tenim el primer alfabet) i el cervell no s'ha adaptat. Per això, els adults no s'han de preocupar si als seus fills els costa una mica llegir, sobre tot, fins als 7 anys.

Finalment, Bueno parla dels beneficis de la lectura en veu alta sobre la comprensió lectora i escrita, un dels problemes que s'han detectat en els últims informes PISA.

" La lectura en veu alta incideix és en la comprensió lectora dels infants. Per això és tan important quan llegim en veu alta, no només llegir allò que estem llegint, sinó també llegir entre línies. Ensenyar-los a llegir entre línies. Molts textos no només tenen la informació que és evident, que és explicita, sinó que moltes vegades hi ha informacions ocultes. El llenguatge és metafòric, i molts dels nostres textos inclouen aquestes metàfores. Per això, llegir en veu alta és dedicar estones a parlar sobre allò que s'ha llegit, a veure que s'ha entès, a imaginar finals alternatius o perquè els personatges han actuat d'una manera o d'una altra. Això el que fa és donar eines als infants per aprendre a reflexionar sobre el que llegeixen i a comprendre-ho millor. Si es fes d'aquesta manera, segurament les proves de PISA sortirien molt més altes."

La lectura en veu alta és útil a qualsevol edat. És molt útil quan els nens encara no saben llegir i n'estan aprenent, però també quan ja dominen la lectura o, fins i tot, durant l'adolescència.