McAfee, l'any 2018 a Malta (Reuters/Darrin Zammit Lupi)
McAfee, l'any 2018 a Malta (Reuters/Darrin Zammit Lupi)

S'obren diligències per determinar la causa de la mort de John McAfee

McAfee va ser trobat mort aquest dimecres a la seva cel·la de la presó de Brians 2

Actualitzat

Un jutjat de Martorell ha obert les corresponents diligències per determinar les causes de la mort de John McAfee, que va ser trobat aquest dimecres a la seva cel·la de la presó de Brians 2.

McAfee, de 75 anys i creador del famós antivirus informàtic del mateix nom, va morir el mateix dia que la justícia va comunicar-li la decisió d'extradir-lo als Estats Units per presumpta evasió d'impostos.

Després de la mort, una comitiva judicial es va desplaçar al centre penitenciari i, com és preceptiu sempre que una persona no mor de mort natural, s'obren les corresponents diligències per practicar-li l'autòpsia.

McAfee, connectat durant la vista sobre la seva extradició a l'Audiència Nacional
McAfee, connectat durant la vista sobre la seva extradició a l'Audiència Nacional (EFE/Chema Moya)


McAfee va ingressar al centre penitenciari el 4 d'octubre per ordre de l'Audiència Nacional, després que se'l detingués a l'aeroport del Prat quan es disposava a agafar un vol a Istanbul. Des d'aleshores, estava en presó preventiva.

Durant la vista d'extradició, l'empresari, que té un deute tributari als Estats Units de més de quatre milions de dòlars, va assegurar haver pagat "milions de dòlars en impostos" i va dir que era víctima d'una persecució política perquè va denuncia "corrupció" a l'agència tributària.

Segons l'Audiència Nacional, però, "no hi ha prova acreditativa" que això sigui així. L'Audiència va assenyalar que l'extradició "té empara en un delicte contra la hisenda pública" i es compleixen els requisits necessaris per acordar-la.

El centre penitenciari de Brians 2
El centre penitenciari de Brians 2 (EFE/Susanna Sáez)


Rússia demana aclarir el "misteri"

L'endemà de la mort de McAfee, el govern rus ha suggerit que l'informàtic podria no haver-se suïcidat i ha instat a aclarir "el misteri". "Vull que el misteri al voltant de mort de destacades personalitats públiques occidentals es resolgui, per una vegada, en menys de 50 anys", ha dit la principal portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova.

Zakhàrova ha compartit un tuit de McAfee del mes d'octubre de l'any passat en què assegurava que estava "content" a Brians i tenia "amics". "Heu de saber que, si moro penjat, com Epstein, no serà culpa meva", acabava el missatge.

D'altra banda, l'antic treballador de l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) Edward Snowden, que viu exiliat a Rússia, també s'ha sumat a les teories conspiratives i ha demanat que els països europes no extradeixin als Estats Units ningú acusat de "delictes no violents" perquè el sistema penitenciari és "tan cruel" que "prefereixen morir".

Snowden ha apuntat que "Julian Assange podria ser el pròxim", en al·lusió al fundador de Wikileaks:

 

 

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut