El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, en una aparició recent
Kim Jong-un podria estar impulsant una campanya propagandística per consolidar-se com a "líder suprem" (Reuters)

La cançó propagandística de Corea del Nord que triomfa a TikTok: "No me la trec del cap"

El règim de Pyongyang ha difós una cançó que enalteix la figura de Kim Jong-un i que ja acumula milers de reaccions a les xarxes

El règim de Corea del Nord fa servir una eina molt poderosa, a més de les proves amb tota mena d'armament, per imposar el seu missatge: la música. Però, tot i que fa anys que la dictadura de Kim Jong-un difon cançons propagandístiques, cap s'havia convertit en un èxit musical a les xarxes més enllà de les seves fronteres.

Això és el que ha passat amb "Pare amable", el títol de l'últim llançament del règim. La cançó acumula més de dos mil vídeos a TikTok i joves d'arreu del món admeten estar "enganxats" a la melodia repetitiva.

@awkawketawa Kim Jong Un Sunbaenim #dance #fyp ? original sound - The News Movement

"Aquesta cançó em recorda molt l'estil d'ABBA", ha comentat un usuari de la plataforma, mentre que un altre ha declarat que ja l'ha sentit "més vegades que el nou àlbum de Taylor Swift". Els missatges que diuen que la melodia "és molt encomanadissa, no me la trec del cap", "serà la cançó de l'estiu" o "necessito poder escoltar-la a Spotify" han tingut milers de "m'agrada".

La lletra no és subtil a l'hora d'elogiar la figura del dictador: "Cantem Kim Jong-un, el gran líder / Presumim de Kim Jong-un, el nostre pare amable". El règim de Pyongyang ha publicat imatges de centenars de ciutadans cantant la melodia a l'uníson, des d'obrers fins a presentadors de televisió, soldats o infants.

@reuters North Korea has released a new song praising leader Kim Jong Un for being a "friendly father" and a "great leader," in a move that appears to be part of a propaganda drive to enhance his standing in the reclusive state.   The release of the upbeat song comes at time when North Korean state media has recently changed the name it uses for a public holiday, prompting speculation that the move is part of efforts to solidify Kim's position.   Instead of calling the annual public holiday celebrating the birth of the country's founder Kim Il Sung "Day of the Sun," state media has started mostly referring to it as the more neutral "April holiday." ? Read more at our link in bio.   #Reuters #KimJongUn #NorthKorea #song #DPRK #music #musicvideo ? original sound - Reuters

Molts usuaris de TikTok també ironitzen sobre el fet que s'hagi convertit en un hit a la xarxa social que justament els Estats Units volen prohibir per estar en mans xineses i, presumptament, afavorir la difusió de continguts que beneficien el Partit Comunista Xinès.

Paradoxalment, els nord-coreans no poden veure els vídeos de "Pare amable" a TikTok, ja que el govern no els permet accedir-hi, sinó que estan obligats a aprendre-se'n la lletra i a sentir-la constantment en espais públics.

@worldwidearchives North Korea ate with this one I'm afraid #northkorea #kimjongun #fyp #fyp? ? original sound - The News Movement


Una cançó amb missatge camuflat

Qualsevol creació artística a Corea del Nord --sigui en forma d'art, música o literatura-- ha de contenir un missatge d'enaltiment a Kim Jong-un o d'altres membres de la dinastia Kim.

En el cas de l'última cançó, però, la intencionalitat podria anar més enllà de lloar la seva figura. Segons assenyalen diversos experts a la BBC, hi ha un canvi rellevant en el vocabulari.

El "pare" i "gran líder" a qui fa referència la cançó és Kim Jong-un, l'actual mandatari, i no el seu avi i primer dictador, Kim Il-sung, a qui fins ara anaven adreçats els càntics. Recentment, el règim també ha modificat la lletra d'una altra cançó propagandística en el mateix sentit.

Kim Jong-il, pare de l'actual líder comunista, va morir el 2011 i, més d'una dècada després, aquest podria ser un signe del fet que Kim Jong-un està consolidant la seva imatge com a "líder suprem" del país.

ARXIVAT A:
Corea del NordXarxes socials Música
Anar al contingut