Descobriment inusual des del s. XIX: Luxor presenta 30 sarcòfags de més de 3.000 anys
Descobriment inusual des del s. XIX: Luxor presenta 30 sarcòfags de més de 3.000 anys
Luxor

Luxor presenta 30 sarcòfags de més de 3.000 anys, la quantitat més gran des del s. XIX

Els sarcòfags són de fusta, estan policromats i, en general, el seu estat de conservació és bo. El seu interior guarda mòmies de sacerdots i nens de la dinastia XVII (del 1580 al 1550 aC)

RedaccióActualitzat

La ciutat egípcia de Luxor torna a ser notícia per la presentació d'un lot inusual de 30 sarcòfags de més de 3.000 anys d'antiguitat. Un descobriment, que per la seva importància quant a volum, no es feia des del segle XIX en aquest enclavament arqueològic.

Així ho ha confirmat el ministre d'Antiguitats, Jaled al Anani, quan ha presentat aquesta troballa de taüts i restes humanes com el "més gran que es descobreix des de finals del segle passat".

 

 

De la XVII dinàstia

Els sarcòfags són de fusta, estan policromats i, en general, el seu estat de conservació és bo. El seu interior guarda mòmies de sacerdots i nens de la dinastia XVII (del 1580 al 1550 aC).

 

Obrint un sarcòfag

 

Segons el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mustafa Waziri, els taüts estaven intactes, es mantenien igual que quan van ser enterrats, sense signes de violació. Havien estat col·locats en dos nivells: a sota hi havia 18 sarcòfags i a sobre, una segona capa amb 12 caixes més.

 

Aquest conjunt de taüts són el resultat d'unes excavacions que es van començar l'any passat a la Vall dels Reis, exactament en una tomba pròxima a la TT28, que també s'ha excavat.

 

Alguns sarcòfags inacabats

Els sarcòfags, a més, serveixen per distingir les diferents etapes de manufactura i sobretot de decoració. Alguns no estan del tot acabats. Mentre que una bona part presenten la decoració i la policromia al complet, n'hi ha d'altres que van quedar encallats en diferents etapes de la manufactura, estan inacabats.

 

Sarcòfag de fusta policromat

 

 

Les decoracions dels taüts

Les inscripcions que apareixen en els laterals dels sarcòfags fan referència a les ofrenes als déus i reis deïficats com, per exemple, el rei Amenofis I o Amenhotep, el primer déu de la necròpolis de Deir el-Bahari, a l'oest de Luxor. És possible que Amenofis I fundés Deir al-Madinah, la vila dels treballadors de la Vall dels Reis, ja que el van deïficar i convertir en patró d'aquest poblat.

Els sarcòfags també mostren escenes del Llibre dels Morts i una gran varietat de detalls artístics utilitzats en tombes i monuments funeraris.

 

30 sarcòfags d'uns 3.000 anys

 

En els últims anys, Egipte ha volgut mostrar al món una sèrie de descobriments amb l'objectiu d'encoratjar el turisme, un sector que es va veure seriosament afectat després de la revolució egípcia del 2011, també anomenada Revolució del 25 de gener, quan hi va haver un seguit de manifestacions al carrer, protestes i actes de desobediència civil.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut