Arxiu d'un vol enlairant-se de l'aeroport del Prat (ACN/Àlex Recolons)

Retards i cancel·lacions de desenes de vols per la vaga de controladors aeris a França

El sindicat majoritari de controladors aeris francesos s'ha desmarcat de la protesta aquesta nit després d'un acord d'última hora amb el govern

RedaccióActualitzat

La vaga de controladors aeris de França, convocada per a aquest dijous i demà divendres, ha provocat cancel·lacions i retards de vols per part d'algunes aerolínies que operen a l'estat espanyol.

En concret, Iberia ha anul·lat 26 vols --13 d'anada i tornada-- en rutes de connexió amb França, i amb destins com París o Tolosa. La companyia assegura que ja ha recol·locat la majoria de passatgers afectats en altres vols. També s'han cancel·lat vols a ciutats com Londres, Viena, Milà, Venècia i Ginebra.

Air Nostrum també ha confirmat la cancel·lació de 18 vols aquest dijous i dos divendres. I la companyia irlandesa Ryanair n'ha suspès 300, la majoria, al Regne Unit i a Espanya.

Aena ofereix un enllaç a la seva web on es poden consultar tots els vols amb origen i destí a l'aeroport del Prat, per veure quins han quedat afectats.

Segons la patronal de les línies aèries ALA, el 50% de vols d'aquest dijous tindran endarreriments. La majoria no tenen ni origen ni destinació a França, però sí que sobrevolen l'espai aeri francès i, per tant, també s'han vist afectats per aquesta vaga, que convocada des d'aquest dijous i fins divendres a les sis del matí.

El sindicat majoritari de controladors francesos s'ha desvinculat aquesta nit de l'aturada, després d'haver arribat a un acord d'última hora amb el govern, però massa tard per evitar que milers de vols es vegin afectats, a tot Europa, per la protesta.


L'Associació de Línies Aèries (ALA) ha demanat a la Unió Europea que prengui mesures per protegir els sobrevols durant les vagues de controladors --en aquest cas, els vols que creuen l'espai aeri francès--, i que forci França a protegir aquests vols amb serveis mínims, com passa en països com Espanya o Itàlia.

Segons la patronal, del 50% dels vols que aquest dijous patiran retards a Espanya, el 85% són sobrevols --és a dir, no tenen ni origen ni destí a França--. Espanya és, després de França, el país més afectat per aquesta vaga, segons ALA.

El sindicat majoritari de controladors aeris francesos, SNCTA, s'ha desvinculat de l'aturada aquest dimecres al vespre després d'haver arribat a un "acord d'últim minut" amb el govern francès, però els minoritaris UNSA-ICNA i USAC-CGT mantenen la protesta pel "fracàs en les negociacions sobre les mesures d'acompanyament d'una revisió del control aeri". Unes negociacions que inclouen, entre altres demandes, un augment de sous del 25% en cinc anys.

El ministre de transports francès, Patrice Vergriete, s'ha felicitat per l'acord arribat amb el sindicat majoritari, que assegura que permetrà "una modernització històrica del control aeri francès" i que garantirà "menys retards i més seguretat":

 

La Direcció General d'Aviació Civil de França (DGAC) ha advertit que la vaga afectarà sobretot els aeroports París-Orly, París-Charles de Gaulle i Marsella, i que podria provocar la cancel·lació de fins al 70% dels vols previstos a França aquest dijous.

L'acord al qual han arribat la DGAC i el sindicat majoritari de controladors aeris també ha permès desconvocar la vaga que aquests professionals havien anunciat per als pròxims 9, 10 i 11 de maig.

 

ARXIVAT A:
AeroportsDrets laboralsAeroport del Prat
Anar al contingut