Avui, a les 22.05, a TV3

Toni Tortajada reconstrueix la "Història intermitent del Parlament"

TV3 commemora el 40è aniversari de la restitució del Parlament de Catalunya amb l'estrena d'aquest documental, dirigit i presentat per Antoni Tortajada, que repassa la tempestuosa història de la institució

El documental repassa la història del Parlament amb dos enfocaments diferents. Per una banda, Antoni Tortajada repassa la història del Parlament, i de l'edifici que l'acull, des dels anys de la República fins a la restitució del 1980, mentre que el cronista parlamentari Jordi Agustí explica els principals episodis del Parlament autonòmic que va començar aquell any.

En primer lloc, Antoni Tortajada crea un relat de divulgació històrica per revisar les peripècies que ha viscut la institució catalana des que es va inaugurar en l'època de la Generalitat republicana. En tots aquests anys, el Parlament ha patit quatre interrupcions.

El documental s'endinsa en la història tempestuosa d'aquell Parlament nascut el 1932, que va ser suspès per primer cop el 1934 i que es va intentar esborrar el 1939. I a través de diversos testimonis, records i anècdotes, reconstrueix com es va gestar la recuperació de la institució parlamentària catalana i com es va organitzar la primera sessió constitutiva, celebrada el 10 d'abril del 1980.

A partir d'aquí, "Història intermitent del Parlament" recorda els moments més importants de les dotze legislatures que han vingut després. El cronista polític de TV3 Jordi Agustí entrevista els expresidents i vicepresidents del Parlament i fa un repàs dels moments clau: les primeres majories absolutes de CiU, l'època del tripartit, el moment "3 per cent" de Pasqual Maragall i Artur Mas, l'encerclament del Parlament pels indignats del 15M, les jornades convulses del 6 i 7 de setembre del 2017 i la nova interrupció de la vida parlamentària per l'aplicació de l'article 155.

A més, l'equip del documental ha pogut viure de prop com funciona el dia a dia del Parlament i ha estat testimoni d'excepció dels últims mesos d'aquesta legislatura, afectada per la Covid-19 i per la seva última interrupció després de la inhabilitació del president Quim Torra.

"Història intermitent del Parlament" és fruit de l'acord de col·laboració signat entre el Parlament i la CCMA per contribuir a la difusió dels principis i funcions del Parlament amb motiu del 40è aniversari del seu restabliment.

Fitxa tècnica

Direcció: Antoni Tortajada Estruch
Realització: Joan Gallifa i Esteve i Marc Rodríguez Puig
Producció: Jordi Campàs Reig i Laura Navalpotro Cardús
Guió: Jordi Agustí i Güeto i Antoni Tortajada Estruch
Producció executiva: Sílvia Pairó
Direcció executiva: Cristina Muñoz
Documentació: Glòria Rocafiguera Espona
Imatge: Enric Miró Sastre i Ignasi Pastori Martínez-Lamas
Muntatge: Martí Genís Bardolet
So directe: Toni Garcia Arrabal
Muntatge musical: David Bustamante Calaf
Disseny gràfic: Xavi Sindreu Leoz
Grafisme 3D: Xavier Martínez Poiratch
Il·lustracions: Andrés Cañal Cañal
Atrezzo: Montserrat Minguell Bascuñana
Vestuari: Pepi Aubia Martí
Assessor històric: Borja de Riquer
"Història intermitent del Parlament" és una producció dels Serveis Informatius de TV3.

Anar al contingut