Tots els secrets del Mic, explicats pels creadors d'aquest icònic personatge del SX3

Conversem amb l'equip que ha creat el programa protagonitzat per l'entranyable titella que sempre té ganes de jugar

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El programa "Mic" és un dels clàssics més estimats per molts súpers, fins i tot de diferents generacions. El programa va fer 15 anys el 2022, però el titella taronja que sempre té ganes de jugar i descobrir-ho tot continua amb la mateixa espurna màgica que sedueix els menuts.

Hem volgut parlar amb l'equip, entre els quals hi ha dos dels creadors originals: la directora, Laia Gimó, i el responsable d'imatge i posada en escena, Manel Trias. 

Per Gimó, una de les principals virtuts del Mic és molt clara:

"Va dirigit molt directament als més petits, no és un programa familiar. Es va decidir que fos un personatge de cos sencer perquè acompanyi els petitons en la descoberta del món i d'un mateix. Per això és important que s'hi reconeguin quan caminen, salten i van a peu coix". El que expliquem no és cap lliçó, nosaltres juguem amb ells."

Un altre aspecte fonamental és el ritme. Manel Trias és molt contundent quan explica:

"El Mic passa lent. Ha de passar tot ràpid? Els infants treballen a un altre ritme. Els agrada veure les coses diverses vegades, repetir-les, mimetitzar-les i observar-les".

El Mic a la platja
El Mic a la platja

La decisió de fer-lo de color carabassa va ser molt meditada: "És un color que està fora dels estàndards de nens i nenes, i que treballava molt bé sobre el negre." D'aquesta manera, és possible amagar els titellaires que fan moure els personatges.

Trias també ens regala instants de reflexió que destil·len sensibilitat:

"En divuit anys de programa, tot l'equip s'ha adonat que la infància no és el preàmbul del món adult. És un altre món diferent, i aquí volem ser-hi."

El programa combina entreteniment i humor amb la transmissió de valors: la natura, l'amor, l'amistat i la llibertat. Mirant el Mic, remarca l'equip creador, els infants poden ser petits de manera tranquil·la. No se'ls empeny cap a continguts ni ritmes que no els pertoquin per l'edat que tenen.

Una altra de les tasques de Trias ha estat coordinar els llibres del Mic, amb edicions molt acurades i visualment atractives. Hi ha disponibles diversos contes i també una sèrie de quatre llibres, amb el nom "Endevina, endevineta", que estan plens de rodolins, endevinalles i jocs. 
 

Qui rumia les paraules del Mic?

La guionista dels darrers anys, Maica Meseguer, remarca que durant la creació de les aventures del Mic, les fonts d'inspiració sovint han estat els mateixos nens i nenes.

"Les idees no s'acaben mai, la mateixa cosa te la pots mirar des de molts angles. I sempre amb la meravella i la sorpresa que representa per a qualsevol infant una cosa que no ha vist mai."

Treballant al programa, s'ha adonat d'una altra qüestió important: "Ells sols es resolen molt el món. Quan es corromp tot, és quan entra l'adult".

En Mic i els seus amics, jugant a bombers
En Mic i els seus amics, jugant a bombers

La música, un element destacat

El programa conté autèntics èxits musicals, que acumulen milers de reproduccions i que estan recollits dins del cançoner del Mic. Per la directora del programa, Laia Gimó, les cançons han format una part ben essencial de la història del Mic:

"Tot el que és vida, tot el que és de veritat, tot el que es toca, se sent i es veu, és important per als petits. I el ritme de la música és vital en aquests nens que estan creixent. Ens hem inventat cançons noves i hi hem inclòs peces tradicionals que cantàvem nosaltres quan érem petits i que segueixen cantant ara."

L'autor de la música de la careta d'entrada és Pau Vallvé, un reconegut músic i cantautor. Quan més endavant es va fer el disc de cançons del Mic, Maica Meseguer es va dedicar a crear lletres per a cada personatge. A banda, segons Meseguer, s'ha fet una altra tasca molt important:

"Hem fet preservació de cançoner infantil popular; crèiem que teníem l'obligació de fer tota aquesta feina".

El programa fa servir un català genuí i senzill, que incorpora frases fetes, embarbussaments i endevinalles, i també transmet contes i altres elements de la cultura popular.

Un dels jocs del Mic
Un dels jocs del Mic


Altres maneres de veure el Mic!

En Mic i els seus amics --la Mosca, el Cargol i, sobretot, en Cincsegons-- es troben per jugar cada dia. Viuen en un lloc preciós amb turons, arbres, flors i papallones, i tots plegats han generat un vincle emocional molt fort amb els infants que, fins i tot, es pot considerar un fenomen social.

El 21 de juny del 2007 quan el Mic va sortir per primera vegada a la pantalla del canal infantil de Televisió de Catalunya. "Hola, amic Mic!" va ser la salutació del programa, que continua acompanyant els nens i nenes en els primers compassos per descobrir el món.

El "Mic" es fa totalment des de TV3, i ara es pot veure a la televisió i a les plataformes digitals del SX3 i 3Cat. I ben aviat arribaran noves sorpreses, per poder veure el Mic de maneres diferents!

Vídeos relacionats