Jocs Florals 2023. Set anys compartint històries i fent amics

Un equip de treball on participen escoles d'arreu de Catalunya i els artistes, creadors i músics més joves i actuals, compartint experiències i coneixement. L'escola Cor de Roure de Santa Coloma de Queralt, l'escola Tabor de Santa Perpètua de Mogoda i l'aula d'acollida de l'escola Mercè Rodoreda de Santa Coloma de Gramenet, col·laborant amb estudiants de l'Escola Massana Centre d'Art i Disseny i de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

 

PER MOLTS ANYS, ANNA!

Per animar els personatges del conte Per molts anys, Anna!, de l'escola Cor de Roure, hem combinat intervencions directes manipulant els titelles, amb tècniques de stop-motion. A Una mà de contes quasi sempre treballem amb imatges planes, sobre la taula de dibuix. En aquest cas ho hem fet amb volum. Aquí teniu la Marta calculant els moviments de l'Anna, la seva mare, i l'unicorn. La Marta utilitza un programa especial per fer animació.

 

Amb aquestes imatges podeu relacionar tres escenes del conte, amb els plànols del decorat on es representa la distribució dels diferents elements. Un fons blau amb núvols molts difuminats per simular el cel, els mobles, els elements del jardí i les posicions aproximades de la càmera i els focus per la il·luminació.

 

A l'esquerra, una captura de pantalla amb un fragment de la partitura que en Joan Casas ha compost per a aquest conte. A la dreta, el programa que s'ha fet servir per fer les animacions en stop-motion.

 

En aquest enllaç podreu veure una entrevista als alumnes que van participar en el rodatge, als estudis de Televisió de Catalunya.

El Joan Casas, compositor de la música del conte, durant la sessió d'àudio, acompanyat per l'Anna i la seva mare als comandaments.

 

 

EL PLANETA BRUT

Aquí podem veure la Jiaying Li, la Luz Leonor Ortega, la Bianca Rossi, la Júlia Segarra i l'Aspen Vieiros, alumnes del curs d'Il·lustració de l'Escola Massana, preparant les eines i el material per al conte, i component les escenes: cartolines, estisores, plastilina, brossa …

 

La mateixa escena interpretada de formes diferents. A l'esquerra, el conte original creat pels alumnes de la classe Xaloc de segon de primària de l'escola Tabor de Santa Perpètua de Mogoda. El maquillatge de la mà és magnífic. A la dreta, la il·lustració feta pels alumnes de Massana. En lloc d'una mà que actua com un ganxo, s'ha fet servir un llum que abdueix els personatges del conte.La música original d'aquest conte és de l'Ernest Pipó.

L'Ernest Pipó, el músic compositor de la banda sonora, a la sala d'àudio.

 

 

EL VIATGE DE L'OCELLET

El paper és un dels materials de treball més habitual per fer il·lustracions. Es fa servir sobretot com a suport per dibuixar, pintar o imprimir. L'Ismael Alcaide, la Zaida Casado, la Clodette de Felipe, l'Arlet Dinarès, l'Enya Garolera i l'Estel Soler van relacionar la facilitat del paper per flotar en l'aire amb els personatges del conte. I com a resultat va sortir una proposta molt interessant i amb una tècnica que no havíem fet servir mai a Una mà de contes: la papiroflèxia.

 

Aquí ho teniu: el viatge de l'ocellet dibuixat pels nens i nenes de l'escola Mercè Rodoreda i el mateix conte il·lustrat amb ocellets fets amb papiroflèxia. Encara que les tècniques són diferents, la composició de l'escena és molt semblant. La música original d'aquest conte és de l'Eva Sainero.

L'Eva Sainero, la música compositora de la banda sonora, a la sala d'àudio.