Trucs per mantenir els mosquits allunyats

Mosquits a l'estiu: com evitar-los

L'arribada de l'estiu no només implica vacances i diversió, també la pujada de les temperatures i, consegüentment, la proliferació de plagues de mosquits arreu del territori

Entén les picades de mosquits i aprèn a prevenir-les

És complicat sortir vencedor de la guerra habitual de cada estiu: el molest mosquit que trenca la pau dels sopars a la fresca i tampoc deixa dormir. A més, piquen. Però per què ho fan? El primer que hem de saber és que només piquen les femelles, que ho fan per procrear i poder pondre ous. Aquestes larves són aquàtiques i, per tant, com més presència d'aigua, més mosquits. La sequera juga un paper molt important en aquest sentit: l'Agència de Salut Pública de Barcelona va informar d'una reducció de l'activitat dels mosquits a la ciutat l'any passat.

També sabem que hi ha persones molt més proclius a patir picades que d'altres i això té a veure amb aspectes com l'olor corporal (més o menys presència de suor), el grup sanguini (els mosquits tenen predilecció per les persones amb grup 0), la temperatura corporal (com més alta, més probabilitats que et piquin) o el consum d'alcohol.

Per conèixer on són els mosquits, va sorgir el projecte científic Mosquito Alert, una app que permet a la ciutadania identificar els exemplars de mosquits i saber on es troben. Però com podem combatre'ls a casa nostra?

Plantes aromàtiques per repel·lir els mosquits

Un dels remeis més fàcils és tenir a les finestres, terrasses i balcons algunes plantes aromàtiques. Les més efectives contra els mosquits més freqüents a Catalunya (el mosquit comú, el tigre i el d'aiguamolls) són:

  • Espígol
    També conegut com a lavanda, la seva olor repel·leix puces i mosques. Destaca per les seves espigues de color violeta i té usos relaxants, com a inductor del son, i en perfumeria, per la fragància que desprèn. Pertanyent a la família de les lamiàcies, necessita exposició directa del sol i un reg moderat. L'inconvenient? Atrau les abelles.

     

  • Alfàbrega
    Pertanyent a la família de les lamiàcies, a més de ser un perfecte repel·lent antimosquits, també té usos culinaris i medicinals. La de fulla ampla, anomenada basilisc, és la base de la salsa pesto; la de fulla petita és la més adequada per allunyar els mosquits.

  • Menta
    Igual que l'alfàbrega, i també la família de les lamiàcies, té usos culinaris i medicinals des de fa mil·lennis (la trobem sovint a la pasta de dents pel seu poder antisèptic, en comprimits per a l'alè o la digestió i en productes per a la pell). També es pren com a infusió i l'aroma que desprèn és un potent antimosquits. Necessita un reg molt freqüent i creix molt ràpid.

  • Romaní
    També de la família de les lamiàcies, és un arbust sovint utilitzat a la cuina mediterrània i per aromatitzar olis. A diferència de l'espígol, no és una planta decorativa, però quan floreix dona unes flors de color similar i la seva olor també molesta força els insectes.

  • Citronella
    És una de les més conegudes. S'adapta amb gran facilitat a qualsevol tipus de clima i el seu tret més característic és que fa una olor cítrica molt similar a la de la llimona. Per la seva eficàcia com a repel·lent, és un ingredient bàsic dels antimosquits que pots trobar a les farmàcies. A més, també es pot fer servir per problemes digestius i mals de cap.

  • Herba llimona
    Xavier Miró, paisatgista i jardiner de Miró Garden Orgànic, a Caldes de Montbui, en el seu pas per "La tarda de Catalunya Ràdio" va desvelar alguns secrets per combatre les picades de mosquit. Entre ells, va recomanar mastegar aquesta planta que rep el nom científic de "Cymbopogon citratus", pertanyent a la família de les gramínies. A més de les seves propietats per combatre els mosquits, també és antisèptica i antioxidant.

Locions corporals naturals contra els mosquits

Per protegir-nos dels mosquits, quan sortim de casa podem utilitzar locions fetes amb infusions d'herbes seques que trobarem en qualsevol herbolari. Han de ser d'alta concentració. Rebaixem la dosi d'aigua i hem de ser generosos en la proporció d'espècies. Cal posar-hi:

  • Camamilla
    Una infusió que es pren habitualment com a relaxant i que en dosis de 100 a 1 en la barreja és un potent protector contra els insectes.

  • Calèndula
    Una flor seca que s'utilitza en molts productes dermatològics perquè, com l'àloe i la bardana, és molt útil per a la cura de la pell. Té propietats antisèptiques, antiinflamatòries i en loció s'utilitza també per calmar les picades.

  • Espígol
    Si heu plantat espígol, guardeu les flors quan s'assequin. Utilitzades en infusió poden prevenir i calmar picades.

Ús de vinagre per espantar mosquits

Els mosquits detesten les olors fortes, i el vinagre o vinagre de poma, que conté àcid acètic, és perfecte per crear el teu polvoritzador casolà: n'hi ha prou amb barrejar mig got d'aigua amb un quart de vinagre.

Roba clara per evitar picades de mosquit

A banda de repel·lents de mosquit casolans, escollir quina roba portarem també determina que els mosquits se'ns apropin més o menys. Està demostrat científicament que els mosquits se senten atrets pels colors foscos: negre, vermell o verd, mentre que colors més clars com el blanc i el groc són menys atractius per a ells.

Espelmes de citronella fetes a casa

També es poden fer de manera artesanal a casa espelmes de citronella amb suc de llimona, aprofitant la pell de la fruita per introduir-hi el suc i una petita espelma i introduint-hi claus al voltant, una espècie que habitualment reservem per a la cuina i que amb l'escalfor de l'espelma incrementa l'aroma.

Olis essencials com a repel·lent de mosquits

Una altra opció per protegir-se dels mosquits són els olis essencials. Destaca el d'eucaliptus, el fruit del qual és habitualment utilitzat en farmàcia com a anticatarral i fa una olor que desagrada als mosquits.

Generar més emissió de CO₂ per atraure i capturar mosquits

Un estudi publicat a Nature Communications va concloure que el diòxid de carboni (CO₂) és un dels principals factors que atreuen els mosquits. L'opció ideal per generar més CO₂ que el que emetem nosaltres mateixos és amb un antimosquits casolà a l'abast de tothom: només necessitaràs una ampolla, aigua calenta, sucre, llevat, cinta aïllant negra i una bossa de la brossa negra.

  • El primer pas és tallar l'ampolla per treure la part superior, que servirà d'embut posteriorment.
  • A l'interior de l'ampolla farem la barreja de dues tasses d'aigua calenta, dues cullerades de sucre i llevat.
  • Posarem l'embut creat amb l'altra part de l'ampolla i d'aquesta manera els mosquits que entrin no podran sortir.
  • Finalment, taparem el recipient amb cinta aïllant i la bossa per així crear un ambient fosc i humit ideal per retenir els mosquits.

 

Ventiladors per mantenir els mosquits a ratlla

A més de combatre la calor de l'estiu, els ventiladors també són molt útils per allunyar els mosquits. La presència d'un mínim moviment d'aire desestabilitza aquests insectes fàcilment.

 

Anar al contingut