Recordem el pas de Punset pels programes de TV3

Mor Eduard Punset, el científic immortal que ens va ensenyar a estimar la ciència

Ha mort Eduard Punset, als 82 anys. Científic, polític i escriptor capficat per divulgar els secrets de la vida i, si es demostrava, també de la mort. Recordem la seva figura amb algunes de les seves reflexions a programes de TV3.

Anna Garcia Lozano

Albert Om havia quedat amb Eduard Punset a casa seva per passar-hi un cap de setmana i rodar "El convidat". Però, quan hi va arribar, ell no hi era. Així arrencava el programa que havia de mostrar la faceta més familiar de l'economista, polític, escriptor i divulgador científic barceloní: sense ell.

Quan Eduard Punset va arribar a casa, advertia a Albert Om que no li faria gaire cas... Però sí que n'hi va fer. I tots dos van passar un cap de setmana a la masia de la família Punset a Fonteta, al Baix Empordà. Així vam descobrir el Punset avi que jugava amb les seves netes, el Punset que mirava el futbol, el que jugava a bàsquet, el que anava a missa... Era el setembre del 2010 i una de les frases que va dir quedarà sempre en la memòria.

"Probablement no em moriré mai. No està demostrat que em moriré."

Eduard Punset

Un any després, el 2011, Eduard Punset i Andreu Buenafuente tornaven a conversar en un programa de TV3. Era "Com va la vida?", un espai en què el periodista de Reus i Punset analitzen "les claus per afrontar els temps difícils ". Es preguntaven si som capaços de disfrutar la vida. És possible la felicitat al segle XXI? Estem perdent els valors o simplement canviant-los? Per què ens costa veure la llum... i per què és tan cara? Preguntes que van del més quotidià al més diví.

"Com va la vida?" era una conversa personal en dos capítols que portava l'espectador a reflexionar sobre l'origen, el funcionament del cervell, les pors o les relacions humanes.

Amo del seu propi personatge, mestre de frases punyents, de les que ens fan pensar i es poden resumir en un tuit, de les que funcionen en un gag de "Polònia" o en una classe magistral a la universitat. "Déu és cada cop més petit i la ciència és cada cop més gran", "he après més dels animals que dels homes"...

El 2012, en plena efervescència divulgadora de Punset, el programa "Ànima" va emetre "El fenomen Punset". El reportatge parlava del vessant més didàctic del científic i mirava d'esbrinar per què s'havia convertit en una figura tan mediàtica. Hi reflexionaven Albert Om, Ramon Perelló i Mercedes Segura.  

Per altra banda, l'espai "Via llibre" es va centrar en el vessant de Punset més lligat a l'escriptura. El programa va comptar amb ell coincidint amb la presentació del seu llibre "Viatge a l'optimisme". Era el 2012 i el reportatge ja explicava que el científic tenia un milió de seguidors a les xarxes socials. Eren nous seguidors que buscaven respostes a preguntes noves i també a les que es formulen els humans des que el món és món.

"La curiositat és la font de tot el coneixement i m'agrada tenir-la present en tot el que faig."

Eduard Punset

Un any més tard, Eduard Punset va visitar "Els matins" per parlar del llibre "El sueño de Alicia". "El gran problema dels pròxims 20 anys serà aprendre a repartir la feina", va dir. Conversava amb Ariadna Oltra i, entre molts altres temes, parlava la relació entre l'economia i la felicitat.

"Els diners han passat al primer lloc per efecte de la crisi."

"Els diners han trasbalsat l'ordre establert del valor de la felicitat."

Eduard Punset

El Punset immortal ha estat tan real que era difícil que fos veritat. Sempre entre l'anècdota i la transcendència, com en la seva aparició inesperada en el capítol d'"El foraster" dedicat a la Vilella Baixa, el 2016. Quim Masferrer va aprofitar la seva estada al poble per conversar amb el Daniel, cosí d'Eduard Punset, i allà és on vam descobrir que el científic tenia un nínxol al cementiri. Un lloc amb vistes privilegiades i un epitafi preparat: "No us oblido".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut