Visita la recerca de La Marató: 13 projectes en salut mental 

En l'edició 2024 del cicle "Visita la recerca de La Marató", la ciutadania ha pogut descobrir els avenços obtinguts en un total de 36 projectes actius, 13 dels quals corresponen a la salut mental, àmbit que va centrar La Marató del 2021 

Recollim alguns dels projectes en salut mental que els participants del "Visita la recerca de La Marató" han pogut descobrir aquest any: 

A l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí, Soledad Fernández treballa en una plataforma digital que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients supervivents d'UCI amb seqüeles de salut mental i alteracions cognitives i físiques.  

A l'Institut Guttmann, la recerca de Gabriele Cattaneo se centra a dissenyar una eina d'estimulació cerebral no invasiva a domicili per tractar la depressió resistent al tractament.  

Moltes visites a projectes sobre salut mental han ofert als participants un format innovador que els ha implicat directament per entendre els mecanismes de les malalties.  A l'Hospital del Mar Research Institute, per exemple, Philippe Mortier i Víctor Pérez, que lideren projectes de recerca sobre el risc de suïcidi i els mètodes per prevenir-lo, han proposat activitats participatives per als assistents a partir d'una aplicació web i de la intervenció d'un actor.  

Per la seva banda, Gabriel Sanpere va mostrar una metodologia molt innovadora per predir el risc de desenvolupar esquizofrènia. Es tracta de combinar la informació que proporcionen les neurones de la cavitat nasal, la genètica i les imatges cerebrals d'un grup de persones amb símptomes de la malaltia i sense. Aquest mateix projecte també es va poder conèixer des d'una altra perspectiva a l'Institut Pere Mata de Reus, amb l'equip de Gerard Muntané. En aquest centre també s'ha pogut descobrir la recerca d'Elisabet Vilella, que busca identificar algunes molècules per obtenir informació biològica del trastorn bipolar que permetin als psiquiatres fer els diagnòstics i establir els plans de tractament i de recomanacions de manera precoç. 

Anar al contingut