Anar a la navegació principal
Art i cultura

Feliç aniversari, Viquipèdia!

Viquipèdia, l'enciclopèdia oberta en català a internet, fa 10 anys. Va ser el 16 de març de 2001 quan un internauta andorrà, en Daniel José Queraltó, va escriure l'article "Àbac", el primer que es feia a la Wikipedia en llengua no anglesa

Viquipèdia, l'enciclopèdia oberta en català a internet, fa 10 anys. Va ser el 16 de març de 2001 quan un internauta andorrà, en Daniel José Queraltó, va escriure l'article "Àbac", el primer que es feia a la Wikipedia en llengua no anglesa. Deu anys després, hi ha 1.800 usuaris actius -que hi participen creant nous articles o ampliant i millorant els que ja hi ha- i 310.000 articles en català, i Viquipèdia ocupa el lloc número 13 en el rànquing mundial per nombre d'articles, molt a prop de la versió xinesa i per damunt de les de llengües amb molts més parlants, com l'ucraïnès o el txec. Amb motiu del desè aniversari, s'han previst actes de celebració, com ara millorar deu articles seleccionats, arribar al rècord de col·laboració, amb 2.000 persones escrivint-hi el pròxim dissabte (quan la mitjana habitual és de 300 diàries), i moltes activitats participatives com ara tallers, concursos, jornades o una trobada internacional de viquipedistes en llengües minoritzades, que es farà dissabte 19 a Perpinyà.

Fa més d'un any, des de principis del 2010, que la Viquipèdia en català encapçala la llista dels 1.000 articles considerats essencials. Actualment, Viquipèdia té 90 punts, gairebé quatre més que la versió anglesa i 22 més que l'alemanya. D'aquests mil articles essencials, en té 823 que són considerats articles llargs. A més a més, 95 articles d'aquesta llista estan més desenvolupats a la Viquipèdia en català que en qualsevol altra edició. Per exemple, els referents a "Mamífer", "Amèrica del Nord", "Velázquez", "Cristòfor Colom" o "Arc". A més, la Viquipèdia en català ja compta amb 370 articles considerats de qualitat i una vuitantena de bons, i se situa a la desena posició pel que fa a articles de qualitat.



Cal fer esment també de l'associació Amical Viquipèdia, que aplega als viquipedistes catalans i als simpatitzants del projecte. Treballen per la difusió de la Viquipèdia i del seu ideari com a plataforma cultural oberta i lliure i, per exemple, fan feina a les escoles entre professors i alumnes perquè els estudiants aprenguin a utilitzar bé la Viquipedia i a contrastar les informacions. El seu president és el Joan Gomà.
Anar al contingut

Espai internet

Benvingut al blog de l'"Espai internet", el microprograma sobre la xarxa que s'ha emés durant onze anys, fins al juny de 2018, els diumenges, després del Telenotícies Cap de Setmana de TV3. Ara, seguim a la xarxa. L'"Espai internet" l'han elaborat els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Jordi Canadés i Alex Fazzio. Aquest blog de l'"Espai internet" vol servir de corretja de transmissió entre aquells que l'hem fet i el públic al qual s'ha adreçat: els internautes. Podreu trobar-hi els webs més útils, els més curiosos, els blogs més interessants, el més nou a la xarxa i també el més divertit...  També els vídeos, els textos i els enllaços referents a totes les propostes que us hem anat fent des de la primera emissió, l'1 d'abril de 2007. Premis: L'Espai Internet va ser guardonat, el setembre de 2012, amb el Premi d'Excel·lència en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). El gener de 2011 el blog de l'"Espai internet" ja havia estat reconegut amb el Vè Premi de Periodisme TECNALIA en la categoria d'Internet. I un any abans, amb el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de Noves Tecnologies.

Cerca posts del blog
Últims posts