Coca de crema
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 8 PERSONES
525 g farina de força
160 g sucre
120 ml aigua mineral
350 ml llet
250 ml nata
60 g mantega
50 g oli de gira-sol
50 g massa mare
30 g midó de blat de moro
10 g llevat fresc
8 ous
1 vainilla
Raig d'anís
Sucre ros
Sucre llustre
Sal
PREPARACIÓ
- Escalfem 120 ml d'aigua mineral. Quan arribi als 60ºC, enretirem el pot del foc, hi aboquem 25 g de farina de força, prèviament tamisada, i ho remenem bé fins a fer-ne unes farinetes sense grumolls. Ho reservem.
- Tamisem 500 g de farina de força, hi afegim 100 g de sucre, ho barregem bé i fem espai al centre on hi posem un ou batut, 100 ml de llet, 50 g d'oli de gira-sol, 60 g de mantega pomada, les farinetes que haurem fet abans, un raig d'anís, 50 g de massa mare i un polsim de sal. Ho pastem amb suavitat i quan veiem que no s'enganxa, la funyim fent-ne una boleta i que reposi 30 minuts tapada amb un drap.
- Hi esmicolem 10 g de llevat fresc i la tornem a pastar fins que quedi ben integrat. Ho deixem llevar 45 minuts, tapada amb un drap.
- Fem forma a la massa sense corró, només amb les mans perquè no se n'escapi l'aire. La posem en una safata de forn amb paper sulfurat per sota, i la deixem en repòs 15 minuts més, que torni a llevar.
- La pintem amb un ou batut, hi espolsem sucre ros i ho enfornem a 160ºC durant 40 minuts.
- Per fer la crema, posem a escalfar 250 ml de llet amb pràcticament 250 ml de nata (en reservem una mica per desfer més endavant el midó de blat de moro) i l'interior d'una beina de vainilla, així com la beina mateixa. Un cop arrenqui el bull, ho tapem i ho deixem infusionar 30 minuts.
- Blanquegem 6 rovells amb unes varetes. Quan comencin a tenir una textura airejada, hi afegim a poc a poc 60 grams de sucre mentre ho anem batent fins que el conjunt quedi blanc i ben airejat.
- Posem la infusió al foc, enretirem la beina i, tot remenant, hi afegim 30 g de midó de blat de moro prèviament dissolt amb la nata reservada. Hi aboquem els rovells blanquejats sense deixar de remenar fins a aconseguir la textura densa de crema pastissera. Ho posem en una mànega pastissera, ho deixem temperar i ho deixem refredar a la nevera fins que agafi la textura que volem.
- Obrim la coca, la farcim de crema, la tornem a tapar i hi espolsem sucre llustre al damunt.