És un dels altres patrimonis mundials de la Unesco de Catalunya, un valuós testimoni de la presència de l'imperi romà al Mediterrani i el lloc on millor es pot resseguir l'empremta que va deixar a casa nostra l'emperador August.
El conjunt arqueològic de Tàrraco inclou restes de les muralles (la construcció més antiga de la ciutat), el fòrum, el teatre, el circ i l'amfiteatre. Tots, monuments que es van construir entre els segles III aC i VI dC que es troben en molt bon estat de conservació. L'amfiteatre n'és l'element més icònic. Edificat al voltant del 120 dC, a la seva arena s'hi celebraven lluites de gladiadors, caceres de feres i execucions públiques, com les dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi, l'any 259. En la seva memòria es van aixecar una basílica visigòtica i, al segle XII, l'església romànica de Santa Maria del Miracle, les restes de les quals són visibles a l'arena.
Però hi ha més sorpreses fora de la ciutat romana de "Batalla monumental". Als afores hi ha la necròpoli paleocristiana, un cementiri excepcional que està considerat un dels més grans i importants de l'imperi romà d'Occident; l'aqüeducte de les Ferreres, conegut com el Pont del Diable; l'arc de Berà, la pedrera del Mèdol o les vil·les de Centcelles i els Munts. Tota visita a Tàrraco ha d'incloure el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que custodia obres com l'impressionant mosaic de la Medusa.
L'època romana es pot reviure en primera persona amb el festival Tarraco Viva, que solia celebrar-se al mes de maig en temps previs al coronavirus.
A "Batalla monumental" s'enfrontarà a Empúries, a la "Batalla de Clàssics"!