Emplaçat estratègicament al cim d'un turó de més de 800 metres, aquest conjunt fortificat s'imposava sobre la conca de Tremp com un destacat castell de frontera entre terres cristianes i musulmanes.
Documentat per primer cop el 969, el castell de Mur va adquirir gran importància militar en mans d'Arnau Mir de Tost, el gran senyor de la guerra de la Catalunya medieval. Alçat sobre la roca, la seva construcció és molt singular, de planta triangular i amb els angles dels murs arrodonits, una forma que recorda un vaixell. En destaca la torre mestra, de planta circular i setze metres d'alçària, i també el mur perimetral, que s'ha conservat íntegrament.
Al costat del castell s'alça la canònica de Santa Maria de Mur, de mitjan segle XI i famosa per les pintures romàniques que van ser arrencades l'estiu del 1919 després que el capellà les vengués per 7.500 pessetes a Ignasi Pollak, un ciutadà del món nascut a Salzburg que es va enriquir comprant i venent peces d'art a museus europeus i nord-americans. Una d'aquestes transaccions va ser la dels frescos del castell de Mur. Després d'adquirir-los, Pollak els va traspassar al col·leccionista i empresari Lluís Plandiura, que va enviar les pintures a Nova York, on l'abril del 1921 va tenir lloc una subhasta que va guanyar el Museum of Fine Arts de Boston (Estats Units), que encara avui és el propietari de les pintures.
A "Batalla monumental" s'enfronta al Castell de Montsoriu, a la "Batalla de fortaleses"!