Descobreix més detalls sobre dues icones cistercenques
16/02/2021 - 12.00 Actualitzat 20/02/2021 - 15.11
Al duel en curs de "Batalla monumental", el programa de TV3 que escollirà el monument favorit dels catalans, hem descobert dues de les parades obligades de la Ruta del Cister a la "Batalla de monestirs", però segur que hi ha detalls i secrets que no coneixes sobre els monestirs de Poblet i Santes Creus! En una propera visita als monuments, estem convençuts que et fixaràs en aquestes curiositats que ara t'explicarem!
La mòmia de Blanca d'Anjou va ser llançada a un pou
L'agost del 1836 feia just un any que els monjos havien marxat definitivament del monestir. Temerosos de ser la diana de les ires liberals en plena Primera Guerra Carlina, van decidir emprendre un camí de no retorn i les portes del cenobi es van tancar. Malauradament, es van obrir diverses vegades, però no per tornar a ser habitat. Aquell estiu, una colla de vàndals va entrar-hi i va esventrar el sepulcre de Jaume II i de la seva esposa, Blanca d'Anjou. Després d'hissar-les amb baionetes, van passejar-ne les restes en una processó improvisada per les estances del monestir. La mòmia de la reina va ser llançada dins d'un pou que hi havia davant del palau reial. Tot i això, el seu cos es va poder reconstruir el 2010 (700 anys després de la seva mort!) en el marc del projecte de restauració de les tombes reials de Santes Creus.
El 1870 es va convertir, temporalment, en una presó
Entre el 5 d'octubre i el 15 de desembre del 1870, el governador civil de Tarragona, temorós que la febre groga s'escampés, va ordenar el trasllat de set-cents presos de la presó del Miracle al monestir. Els reclusos van causar destrosses a tot el conjunt, que es van afegir a les aberracions perpetrades pels tècnics per tal d'adaptar l'edifici a la seguretat que requereix una presó. Es van enderrocar parets i es van tapar obertures, l'església es va convertir en la caserna dormitori, els claustres gòtics es van fer servir de zona d'esbarjo, la biblioteca es va transformar en un taller de sabateria i el palau reial, en l'oficina dels funcionaris.
El moviment excursionista va ser clau en la seva recuperació
Un altre estiu, el del 1876, l'escriptor Teodor Creus va entrar al monestir. Després d'anys d'abandonament i d'assetjaments, l'abadia estava en un estat lamentable. Creus, que formava part de les associacions excursionistes barcelonistes i era membre de la Comissió de Monuments de Barcelona, va impulsar la descoberta del monestir aprofitant la proliferació d'aquestes agrupacions arreu del país. Els centres excursionistes van denunciar públicament la ineficàcia dels organismes encarregats de la custòdia i conservació dels monuments. A partir de llavors, les visites al conjunt van ser contínues i, a inicis del segle XX, van prendre un caire polític. Finalment, un altre estiu, el del 1921, Santes Creus va ser declarat Monument Nacional.
La tomba de Pere el Gran mai va ser profanada
Abans de foradar els sarcòfags de Jaume II i Blanca d'Anjou, aquella colla de vàndals es va aturar davant de la tomba del rei Pere el Gran. Van intentar trencar-la amb cops de mall, però no van poder amb aquella llosa de 900 quilos i la banyera de pòrfir vermell on estaven les restes del monarca. La tomba es va obrir per primera vegada 174 anys després d'aquell intent, el març de 2010, també en el marc del projecte de restauració dels panteons reials. Després de sis hores de treball, les restes es van portar a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per fer-ne un TAC. Era la primera parada abans d'arribar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, on s'havien d'analitzar. El vehicle que les transportava era un camió climatitzat amb amortidors especials que no podia superar els 70 quilòmetres per hora.
Et vas perdre el capítol de "Batalla monumental"? El pots recuperar quan vulguis a la carta, i recorda que fins dissabte 20 a les 15.00 pots votar entre els dos monuments a les xarxes socials del programa a Facebook, Twitter i Instagram per decidir quin mereix passar a la gran final! Qui creus que guanyarà aquest duel entre monestirs cistercencs?
👊👊 L'Ivan i la Candela ja han jugat les seves cartes, i ara us toca a vosaltres escollir! 👇 El monestir de 🟠 #Poblet o el de 🔵 #SantesCreus? 🤔 Quin dels dos ha de guanyar el duel de la #BatallaMonestirsTV3?
Batalla monumental TV3 (@BatallaTV3) February 7, 2021
✊ VOTA 👉 https://t.co/eCdCCyBQzE pic.twitter.com/Nr5yObcZh6