"Punt de no retorn"

Armats i dividits: Por i paranoia a una guerra civil als EUA

Després de les eleccions del novembre, els Estats Units es podrien enfrontar a la violència armada? "Punt de no retorn" intenta respondre aquesta pregunta en el primer capítol de la segona temporada, ja disponible a la plataforma 3Cat

El primer episodi de la segona temporada de "Punt de no retorn" s'endinsa en la intensa polarització i l'augment de les tensions als EUA durant la campanya presidencial del 2024. L'episodi "Armats i dividits" explora el temor generalitzat que, independentment del resultat de les eleccions del novembre, el país es podria enfrontar a més divisions, protestes, disturbis socials i, fins i tot, violència armada. L'episodi també qüestiona si la por a una guerra civil respon a una possibilitat real o simplement és una paranoia amplificada per les xarxes socials.

La pandèmia, les protestes contra Trump, Black Lives Matter o per George Floyd, l'assalt al Capitoli del 6 de gener, la guerra d'Ucraïna i la nova Guerra Freda amb Rússia i la Xina ha portat molta gent, independentment de la ideologia política, a armar-se, aprendre a defensar-se i, fins i tot, a abraçar la cultura ''prepper'' i survivalista. Tant els votants demòcrates com els republicans creuen que els problemes persistiran i empitjoraran, independentment de qui guanyi.

L'episodi ja està disponible a la plataforma 3Cat:

Sèrie premiada internacionalment

La sèrie "Punt de no retorn" ha rebut ja diversos premis a nivell internacional. L'Acadèmia Internacional d'Arts i Ciències Digitals (IADAS), responsable d'atorgar els Webby Awards, premis de referència de contingut online, va premiar un episodi de la primera temporada, "El sacrifici del front d'Ucraïna". Va guanyar en la categoria Video Reality (Series & Channels), que premia aquells programes o sèries de vídeos originals en línia que documenten esdeveniments reals a partir de la veu dels seus protagonistes. A més, "El sacrifici del front d'Ucraïna" va rebre dos premis Picture of the Year (POY), uns dels guardons internacionals més prestigiosos de l'audiovisual periodístic.

La sèrie "Punt de no retorn" també ha rebut menció especial en les categories de Servei Públic i Activisme i Notícies i Política dels Lovie Awards, els premis més importants d'Europa en l'àmbit d'internet.

Documentals de Raül Gallego

Els documentals de "Punt de no retorn" són obra de Raül Gallego, un dels periodistes i directors de documentals més premiats de la seva generació. Ha estat nominat als Emmys internacionals, ha guanyat premis com el Royal Television Society, l'Edward R. Murrow, dos Webby Awards, o el Miguel Gil, entre d'altres.

Gallego ha cobert la majoria dels grans conflictes dels últims 20 anys. Va començar treballant a TV3 cobrint la segona intifada palestina i la guerra de l'Iraq, i després va ser reporter per a mitjans internacionals com Associated Press, Channel 4 o Al-Jazeera en anglès.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut