Presentació del documental "Unzué. L'últim equip del Juancar"

"Unzué. L'últim equip del Juancar", un documental de TV3 sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'ELA

Aquest vespre s'ha presentat als Aribau Multicines "Unzué. L'últim equip del Juancar", una producció del departament d'Esports de TV3, sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). I també s'ha projectat el documental.

Divendres, s'estrenarà a les sales de cinema, després de passar pel Festival de Màlaga i el BCN Film Fest, i, finalment, s'estrenarà a TV3 el proper mes de setembre.

Des de fa dos anys, TV3 està preparant un documental sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Un equip del departament d'Esports, format per Xavi Torres, Santi Padró, Jesús Muñoz, Carles Comajuncoses i Marta Colàs, està fent un seguiment del seu dia a dia des del 18 de juny del 2020, quan l'exentrenador del FC Barcelona va fer públic que patia la malaltia. Aquell dia el Juan Carlos va canviar el sentit de la seva vida i la va focalitzar en dos grans objectius: donar la màxima visibilitat a aquesta malaltia minoritària i, sobretot, aconseguir recaptar la quantitat de diners més gran possible per dedicar-los a la investigació d'una malaltia gairebé invisible i que actualment té una esperança de vida entre quatre i sis anys.  
 
En el documental es veu l'evolució de la malaltia en la família Unzué-Elorza, apareixen testimonis de privilegi que acompanyen el Juan Carlos en el seu dia a dia i es retrata la seva lluita particular per mirar de superar les adversitats que li planteja conviure amb una malaltia que li ha canviat la vida. Es veu com el Juan Carlos ha hagut d'abandonar la feina i canviar de casa, un habitatge unifamiliar de tres plantes per un altre d'un sol pis, i com ha abandonat la pràctica de dues de les seves grans passions: ha canviat la bicicleta de carretera per la cadira de rodes i el volant del cotxe pel seient del copilot.   
  
I aquestes renúncies les ha fet sense perdre en cap moment el característic somriure que sempre l'acompanya. Una lliçó de vida excepcional.  
 
A l'acte, iniciat amb una rebuda dempeus i forts aplaudiments, han assistit Sigfrid Gras, director de TV3; Xavier Torres, director del documental i Juan Carlos Unzué, protagonista del documental. I tot l'equip del documental i d'altres protagonistes.  
 
A més no han volgut deixar sol a Unzué grans amics com Joan Laporta, president del FC Barcelona; Rafa Yuste, vicepresident esportiu del FC Barcelona; Delfí Geli, president del Girona Futbol Club, o l‘exjugador de bàsquet Jordi Villacampa, entre d'altres personalitats de l'esport.  
 
L'acte, presentat per la periodista esportiva Maria Fernàndez Vidal, ha començat recordant com, el 18 de juny de 2020, Juan Carlos Unzué va fer públic que deixava el futbol i dedicaria la seva vida a "l'equip de l'ELA". I com, pocs dies després, Xavier Torres va proposar-li recollir-ho tot en un documental.   
 
En aquest sentit, Sigfrid Gras ha volgut recordar a Unzué que "tindràs a l'equip de TV3 per a tot el que necessitis". "Per a TV3, fer aquest tipus de projectes és un orgull". "La pel·lícula documental impressiona molt. Hi ha molta emoció però també somriures, i va superar totes les meves expectatives", ha reconegut.  
 
Després ha estat el torn de Juan Carlos Unzué, que feia broma amb un "ras i curt: que el gaudeixin" i omplia la sala de somriures, abans de posar l'accent en la tasca de les persones cuidadores dels malalts d'ELA, "que fan que la malaltia es dugui una mica millor i ens cuiden amb afecte i respecte".  
 
I finalment ha agafat la paraula un emocionat Xavier Torres, que ha descrit el documental com "un exercici majúscul de vida, que us farà sortir d'aquí amb el doble de ganes de viure".  
 
"Des del primer moment, sabíem que estàvem fent quelcom especial, que no era un documental més. Vull agrair a tots els companys i companyes d'Esports de TV3 i a la direcció de TV3 la seva generositat. El Juancar va demanar-nos que féssim visible el que és invisible i TV3 va decidir que, per davant de l'estrena a la televisió, la millor manera de fer-ho era estrenar al circuit de cinemes", ha volgut destacar Torres.  
 
Just després dels parlaments ha començat la projecció del documental, que s'estrenarà a TV3 la propera tardor. A més, tots els diners que es recaptin, la CCMA els donarà a la Fundació Miquel Valls, per l'ELA. 
 
 
 
#UnzuéTV3 
Anar al contingut