
TV3 estrena "Els fills del sol"
El proper dimarts 26 de desembre, a les 21.55, Televisió de Catalunya estrenarà la pel·lícula "Els fills del sol", una coproducció de TV3, TVG, Diagonal TV i Portocabo, amb la col·laboració de l'AGADIC i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Galícia. Anys 30. Doctorat a Oxford i catedràtic de Química amb només 33 anys, Ferran Calvet és un exemple de "científic" del racionalisme positivista. D'una banda, treballa al costat del seu col·lega Ramón Obella en un dels principals laboratoris de igo, el Miquel Servet. De l'altra imparteix classe en la seva càtedra de la Universitat de Santiago de Compostel·la, on els seus mètodes d'ensenyament xoquen frontalment amb els d'alguns anquilosats professors que gaudeixen dels privilegis endèmics de la universitat espanyola. Allà Calvet imparteix les seves classes a l'aire lliure i aconsegueix contagiar als seus alumnes el seu entusiasme per l'activitat física i el naturisme.
Amb vocació docent i ideals progressistes, aconsegueix eliminar els prejudicis masclistes al voltant de la capacitat científica de les alumnes, alhora que potencia la curiositat i creativitat de tots aquells que assisteixen a les seves classes. Un meravellós grup que promet una Galícia en progrés. Malgrat els recels que desperta entre alguns professors i el mateix rector de la universitat, Calvet es converteix per a ells en un mal necessari fins que esclata el cop d'estat de juliol de 1936. Expulsat immediatament de la seva càtedra i represaliat pels colpistes, Calvet inicia el camí de l'exili amb la seva família.
Després de dos anys a l'exili a Alemanya, Estocolm i finalment Edimburg, el científic pren una decisió difícil d'entendre. Torna a Galícia amb la seva dona i la seva filla. Obella li ha proposat muntar una empresa, Zeltia, especialitzada en medicaments i tractaments per a l'agricultura. Ho té tot lligat. El lloc on l'aixecaran és una vall boirosa i fèrtil al costat d'un escorxador propietat de dos joves empresaris, un paradís biològic. També li promet que ell i la seva família estaran fora de perill i que recuperarà la seva càtedra a la universitat. Però en arribar a Galícia, Calvet no troba res del que s'esperava. El retorn li suposa estar-se tancat en una cel·la durant un temps, a més d'una terrible frustració per no poder recuperar la seva càtedra universitària.
Un cop lliure, Calvet ha d'afrontar tres fronts. Fer de Zeltia un negoci rendible per al règim autàrquic gràcies a les seves patents i avenços científics; reunir, al costat del seu ajudant Cordón, científics represaliats per Franco i fer de Zeltia un oasi de lliure pensament enmig de la dictadura, i buscar una antiga alumna desapareguda des del cop d'estat.
Calvet es converteix així en una preocupació per al règim, que el segueix de prop, tot i que Franco opini que és un mal necessari. No obstant això, dos homes, un professor de la universitat que li té especial mania i el governador provincial, no renunciaran a perseguir Calvet per veure'l de nou entre reixes.
Fitxa artística
Ferran Calvet Pablo Derqui
Ramón Obella Xosé Barato
Elena Vicky Luengo
Nicolás Tamar Novas
José Fernández Víctor Duplà
Antonio Fernández Xulio Abonjo
Carmela Doménech Roser Tapias
Ramiro Celso Bugallo
Antonia Doménech Clara Segura
Franco Pep Mirás
Crèdits
Direcció Ramón Costafreda
Kiko Ruíz Claverol
Guió Ramón Costafreda
Pepe Coira
Daniel Domínguez
Alfred Pérez-Fargas
Roger Danès
Música original Xavi Font
Producció executiva Alfonso Blanco
Albert Sagalés
Cruz Rodríguez
Fernando Madriñán
Direcció de producció Ana Miguez
Albert Morera
Direcció de fotografia Xavier Gil
Direcció artística Antonio Pereira