Carles Porta és el director de "Tor"
Carles Porta és el director de "Tor"

"Tor" atrapa gairebé 3 milions d'espectadors a TV3 i més de 3 milions de reproduccions a la plataforma 3Cat

"Prova de testimonis, prova de dimonis"? La docusèrie registra xifres de rècord tant a la televisió com a l'entorn digital i no dona peu a dubtar del gran fenomen fan que ha creat al seu voltant.

Setmana rere setmana milers d'espectadors han acompanyat "Tor", la història de Carles Porta, a través de TV3 i la plataforma 3Cat, per descobrir els misteris de la muntanya de Tor i el seu veïnat. La docusèrie ha estat imbatible cada prime time de dilluns fins a l'últim capítol. "Foc encès" --la darrera entrega-- ha repassat els sospitosos perquè l'espectador decideixi si algun d'ells acumula prou proves per acusar-lo d'haver matat Sansa, ha enganxat fins a 642.000 espectadors d'audiència acumulada, amb una quota de pantalla del 23,1% i, a més, ha estat el programa més vist del dia a Catalunya tot liderant àmpliament la seva franja d'emissió. A la plataforma 3Cat, "Tor" ha registrat més de 182.000 reproduccions aquest dilluns. 

L'entrevista posterior d'Albert Om a Carles Porta ha estat una conversa centrada en l'últim capítol, però també en la relació del creador de "Tor" amb la història i els personatges, i en la construcció de la sèrie. La història d'una "obsessió" que ha durat 27 anys de la vida del periodista de 3Cat, des de la primera notícia que va cobrir al poble de la Vall Ferrera, l'especial "30 minuts", el llibre, el pòdcast i, finalment, la docusèrie.    

Fins a 535.000 persones van connectar amb les reflexions finals de Porta, que també van liderar la seva franja d'emissió, amb un 22,8% de quota de pantalla.  

"Tor", la sèrie imbatible dels dilluns  

Fins a 2.930.000 espectadors han seguit els capítols de "Tor" en la seva emissió televisiva a TV3. De mitjana, 367.000 persones s'han interessat per cada una de les entregues, la qual cosa es pot traduir en un 19,2% de quota mitjana

A la plataforma 3Cat, "Tor" ha estat la millor estrena des de la seva posada en funcionament. Amb l'entrega dels vuit capítols, s'han acumulat més de 3.186.000 reproduccions. Cada setmana, a més, el primer episodi --"Un cadàver a Tor"-- acumula noves reproduccions, és a dir, nous seguidors de la sèrie. Fins ara, n'ha registrat més de 780.000.  

Destaca, a més, el gran fenomen fan que la docusèrie aplega al seu voltant. La quota de fidelitat estàndard d'una sèrie és del 50% i, en canvi, "Tor" aconsegueix una fidelitat de fins al 70%. Això vol dir que 7 de cada 10 persones que veuen el primer capítol volen seguir veient el programa i miren el següent episodi.  

El contingut de vídeo de "Tor" a les xarxes socials de 3Cat ha aconseguit gairebé 5 milions de reproduccions. El vídeo més vist, amb més de 738.000 reproduccions, és l'entrevista al nebot de Josep Montaner, Sansa, a l'Instagram del 324.  

Fins a 4 dels 10 vídeos més vistos als mitjans digitals de 3Cat d'aquesta temporada són de "Tor". I a l'entorn 3Cat s'han consumit prop de 18.000 hores de contingut de la docusèrie. 

La maqueta de "Tor" arriba a l'exposició "Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio" 

Des d'avui dimarts la maqueta de "Tor", un dels elements bàsics i que més han cridat l'atenció de la sèrie, es podrà trobar a l'exposició "Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio", que acull el Disseny Hub Barcelona. 

La història de Tor és la història de cent anys de picabaralles, contraban, buscavides, cases cremades, jueus desapareguts i assassinats. Per fer-ne la sèrie, es comptava amb molt material d'arxiu, plans atmosfèrics del poble i més de cinquanta entrevistes. Hi havia molts elements visuals que servien per explicar part del relat, però no tot. Hi havia moments de la història que s'havia de recrear. Per això va sorgir la idea de construir una maqueta del poble de Tor, amb les seves cases, camins, cotxes i amb figures dels personatges protagonistes de la història en les diferents èpoques del relat. Per fer-la, Eduard Grau, el maquetista, va haver de documentar-se. Ell no havia estat mai a Tor i va fer una mena d'investigació forense per poder construir el poble a escala real amb tots els detalls. 

El realisme de la maqueta no només es basa a reproduir les mides exactes de cada construcció, sinó que també hi té un paper molt important la il·luminació. Una finestra il·luminada, un fanal, els fars d'un cotxe que passa, li donen realisme, profunditat i generen una atmosfera, un to, que ajuda a transportar l'espectador a diferents èpoques passades i a connectar amb les emocions. 

 

3cat.cat/tor 

#Tor3Cat 

Anar al contingut