Eel capellà i historiador Jaume Aymar, a "Signes dels temps"

Sant Jeroni de la Murtra, intercultural i interreligiós, a "Signes dels temps"

Aquest diumenge, a les 10.30, el programa visita l'antic monestir de Sant Jeroni de la Murtra, situat a la Vall de Betlem, a Badalona. Montserrat Esteve entrevista el seu responsable, el capellà i historiador Jaume Aymar, reconegut amb el premi l'Emmanuel Mounier per la seva trajectòria professional i humanista.

La Murtra és un espai interreligiós i intercultural, on la gent va a passar-hi uns dies de solitud, meditació i silenci. També de pregària. I és un lloc on artistes i intel·lectuals aprofiten el silenci per crear. Un grup de laics s'encarrega de l'acollida. I els diumenges s'hi celebra l'Eucaristia. Qualsevol persona que vulgui fer un recés personal pot anar-hi uns dies.

Els monjos jeronis van viure en aquest monestir fins al 1835, l'any en què va quedar afectat per la desamortització de Mendizábal. El 1947, Francesca Güell, pintora, de profundes conviccions religioses, compra el monestir i el converteix en un lloc ecumènic, hospitalari i de pau. El seu llegat continua viu, respectant el silenci i els valors ecumènics, i ara interreligiosos de l'espiritualitat.

"El silenci és un dels millors mitjans de comunicació, és una actitud de vida, és molt més eloqüent que moltes paraules", explica Jaume Aymar, que és el capellà responsable d'aquest lloc.

Hi ha una hostatgeria i els hostes mateixos es preparen el menjar. També s'hi fan visites, concerts, exposicions i s'hi han rodat pel·lícules històriques o que enalteixin la dignitat del lloc. "Aquí es respira que durant 6 segles hi va haver una comunitat que vivia unida i s'estimava. I això la gent ho palpa. Ara tenim un pintor que pinta el claustre en silenci", diu Aymar.

D'altra banda, el capellà i historiador Jaume Aymar ha estat distingit amb el "Reconeixement Emmanuel Mounier 2024", per part de l'Institut Emmanuel Mounier de Catalunya i la Facultat de Filosofia de Catalunya. Un reconeixement a la seva tasca intel·lectual i humanista en diversos àmbits.

Aymar destaca per seva la recerca en la història de l'art, en l'àmbit de la filosofia, i va ser degà de filosofia de la Universitat Ramon Llull. També per haver dirigit Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, i presidit, fins fa poc, la Fundació Roca i Pi, que lluita pels drets de les persones grans i les famílies més vulnerables a Badalona. Una entitat a la qual continua vinculat.

"És un gran honor rebre aquest guardó perquè Mounier, filòsof cristià francès, va fer més amb 44 anys de vida que moltes altres persones i institucions per Europa, en el període d'entreguerres que li va tocar viure. Va posar en el centre la persona, no de manera individual, sinó en el si de la comunitat", explica.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut