Consol Riubugent ha tingut 10 fills i als seus 90 anys fa aiguagim cada dia

"Nits sense ficció" estrena "Matusalem" i "L'home que va robar el cervell d'Eisntein"

Dimarts 2 de juliol, a les 22.05, s'estrena a TV3 i a la plataforma 3Cat "Matusalem", sobre els secrets per aturar l'envelliment.

Tot seguit, a les 23.10, l'espai estrenarà "L'home que va robar el cervell d'Eisntein", un episodi rocambolesc, en què la realitat supera la ficció.

"Matusalem" 

El doctor Pere Solés, metge i cineasta d'uns cinquanta any, s'adona que s'està fent vell. Preocupat pels símptomes de l'envelliment que comença a patir, inicia un viatge per descobrir com aturar-lo i viure una vida més plena i més longeva.

Amb un plantejament còmic i irònic, el documental "Matusalem" segueix el doctor Solés en el seu viatge per cinc països diferents, mentre parla amb nonagenaris que encara pugen muntanyes, investigadors de renom mundial i xamans que semblen tenir la solució màgica de la vida eterna.

"Matusalem" és una comèdia documental que, buscant el secret de la vida eterna, convida l'audiència a passar una bona estona mentre es coneixen els avenços científics d'última generació i les pràctiques tradicionals que ofereixen una major esperança de vida, i que també reflexiona sobre la mort, allò que ens iguala a tots.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Pere Solés Bahí
Realització: Albert Blanch Serrat
Productor: David Gimbernat Pérez, Pere Solés Bahí
Director fotografia: Pau Rodríguez Carreño
Director de producció: David Gimbernat Pérez
Productor executiu 3Cat: Jordi Ambròs Hortensi
Productor delegat 3Cat: Daniel Barea Delgado
Música: Enric Teruel, La Ludwig Band
Grafisme: Aleix Plana

"Matusalem" és una producció de DDM Visual en coproducció amb 3Cat i el suport de l'ICEC.

"L'home que va robar el cervell d'Eisntein"

"L'home que va robar el cervell d'Einstein" explica la història curiosa i poc coneguda del doctor Thomas Stoltz Harvey, que es pensava que resoldria el misteri d'un geni com Einstein. Creia que això el convertiria en una estrella de la ciència, però aquella decisió el va perseguir la resta de la seva vida.

El cervell d'Albert Einstein mai ha estat enterrat. Tot i que l'icònic geni va morir el 1955, les peces del cervell del científic que va canviar la nostra visió de l'univers han recorregut el món des d'aleshores en pots de maionesa, caixes de cartró i maleters de cotxes.

L'abril de 1955, Tom Harvey, un quàquer educat a Yale, era el cap del departament de patologia de l'Hospital de Princeton. Mentre feia l'autòpsia a Albert Einstein va decidir robar el cervell del científic més famós del món, amb l'esperança de poder resoldre el misteri del geni i convertir-se, així, en un heroi científic.

La família d'Einstein va exigir que els tornés el cervell, però l'ambiciós Harvey va acabar arribant-hi a un acord secret per conservar-lo en nom de la ciència, ja que va prometre protegir-lo de la publicitat i els caçadors de records i utilitzar el cervell només per a estudis científics.

Després de tallar el cervell en 240 trossos, es va passar els següents 50 anys amagant-lo en soterranis, maleters i caixes de cartó, mentre la seva vida personal i professional es va anar ensorrant. Va perdre la feina a Princeton, la seva llicència mèdica, es va divorciar tres vegades i es va passar 40 anys a la deriva d'un lloc a un altre, amagant el cervell d'Einstein als soterranis mentre lluitava per arribar a final de mes amb feines diverses, com fent el torn de nit en una fàbrica de plàstics.

No és fins uns anys abans de la seva mort, que Harvey finalment pot deixar anar el cervell d'Einstein. El lliura a un altre metge de Princeton, identificat només com el Dr. X, perquè sigui el seu nou guardià, i la història es repeteix. Des de llavors, el doctor X ha estat amagant el cervell d'Einstein durant més de 20 anys i actualment està decidint cap a on hauria d'anar després.

Per fer aquest documental original i punyent, en què la realitat supera la ficció, la directora Michelle Shephard va comptar amb imatges d'arxiu, entrevistes amb les persones que millor van conèixer Harvey i amb la gravació d'una entrevista que van fer al mateix Harvey.

El documental es basa en el llibre de Carolyn Abraham "Possessing Genius: The Bizarre Odyssey of Einstein's Brain".

Fitxa tècnica

Direcció: Michelle Shephard
Producció: Bryn Hughes
Guió: Carolyn Abraham, Michelle Shephard
Edició: Nick Hector
Música: David Wall

Una producció de Frequent Flyer Films Inc., amb la participació de Canada Media Fund i Rogers Documentary Fund, amb la col·laboració del Govern del Canadà, i amb el suport de Hot Docs Forum.

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut