"Nits sense ficció" estrena "La banda del pati", sobre la nova onada de pop urbà en català

El documental, que s'estrenarà el dimarts 23 de juliol al "Nits sense ficció" de TV3 i a la plataforma 3Cat, captura l'essència vibrant de la nova escena musical en català i revela com una nova generació d'artistes ha impactat fort sobre el públic més jove i ha arribat al cim de les llistes d'èxits a Catalunya en temps rècord

"La banda del pati" és una nova aposta de 3Cat per produir documentals de temàtica musical que són testimoni del talent i la creativitat dels músics del país i que posen en valor la riquesa de la llengua catalana en l'àmbit musical. Una música que connecta amb les arrels, la cultura i la identitat catalanes i que, en aquest cas, mostra clarament com la música pot transcendir barreres lingüístiques i culturals.

En aquest àmbit de producció es poden recuperar documentals com "Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll", que explorava quina conjuntura va afavorir, als anys 80, l'esclat de l'anomenat "Liverpool català" a la comarca d'Osona; "Els Pets: Bon dia, joves" que ens acostava a la banda sonora de tres generacions recorrent la petjada emocional d'una de les bandes més carismàtiques del país, o "Sempre Dharma", que celebrava el mig segle de la històrica Companyia Elèctrica Dharma. I ara, "La banda del pati" ens acosta a l'onada més recent i exitosa de la música en català.

La nova onada musical de pop urbà, encapçalada per bandes com The Tyets, Julieta, Mushka, Figa Flawas, Flashy Ice Cream o 31 FAM, ha irromput amb força i sense complexos, i ha contribuït a portar la música pop en català al millor moment de la seva història.

Aquestes formacions s'han unit a les bandes més consolidades del mestissatge musical català, com Oques Grasses, Buhos, Doctor Prats, Stay Homes o La Pegatina, que han demostrat una capacitat admirable per adaptar-se i evolucionar en cada disc.

En aquest context, "La banda del pati" és un documental coral que reuneix 40 artistes i experts i que convida a una conversa enriquidora, mentre s'acompanya tots aquests grups i s'analitza aquest fenomen que ha transcendit més enllà de les fronteres catalanes.

Al documental també es debat sobre els canvis de tendència i de la forma de crear i de compondre dels nous artistes, i es parla de l'evolució natural dels grups i de la música, així com de la importància que té el consum de música en català entre els joves per a la nostra llengua i cultura.

Artistes participants:

The Tyets, Julieta, Mushka, Buhos, Oques Grasses, Nil Moliner, Miki Nuñez, Figa Flawas, La Pegatina, Flashy Ice Cream, Santa Salut, Mariona Batalla (Flora), Ginestà, Judit Neddermann, Suu, PAWN Gang, 31 FAM, Lildami, Sergi Carbonell, Baya Baye, Doctor Prats i Stay Homas.

Experts que hi participen:

Roger Seró,  Albert Miralles, Alba Riera, Roots, Roger Rodés, David Rosell, Genís Trani, Albert López i  APECAT, Gemma Recoder, Enderrock, Mondo Sonoro, iCat.

Fitxa tècnica:

Direcció, guió, realització i producció: Dani Feixas Roca
Producció executiva 3Cat: Sílvia Pairó Vila
Coordinació continguts 3Cat: Montse Armengou Martin
Producció delegada 3Cat: Daniel Barea Delgado
Direcció de producció: Anna Bujons
Direcció de fotografia: Frederic Comí, Oriol Rojas
Muntatge: Georgina Mayans, Aurora Sulli, Xavier Vila
Grafisme: Nú Larruy

"La banda del pati" és una producció de 3Cat, produïda per Cream Cluster Content (Astronaut Films).

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut