"Les nadales de Sant Esteve", a "Diumenge, concert"
"Les nadales de Sant Esteve", a "Diumenge, concert"

"Les nadales de Sant Esteve", a "Diumenge, concert"

El matí de Sant Esteve, a les 11.54, "Diumenge, concert" oferirà un recull de les nadales tradicionals catalanes de les últimes edicions del Concert de Sant Esteve de l'Orfeó Català.

LES NADALES TRADICIONALS CATALANES I MÉS POPULARS

Diumenge, 26 de desembre, Sant Esteve, poc abans del migdia, "Diumenge, concert" oferirà una selecció de les cançons de Nadal més conegudes i que formen part del repertori tradicional. Interpretades pels diferents cors de l'Orfeó Català, són nadales que han integrat les últimes edicions d'aquest tradicional concert, que ja acumula una història més que centenària i aquest any ja celebra l'edició número 108.

Concretament es podrà escoltar una bona mostra de les edicions passades –dels anys 2013 al 2020– amb la intervenció dels membres de l'Escola Coral de l'Orfeó (Cor Infantil, Cor de Petits i Mitjans, Cor de Noies i Cor Jove), el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i, evidentment, l'Orfeó Catala. Tots sota la direcció artística de Simon Halsey i amb la direcció musical de Pablo Larraz, Esteve Nabona, Mercè Pi, Buia Reixach i Feixas, Xavier Puig, Glòria Coma i el mateix Simon Halsey.

La selecció consta de diferents cançons tradicionals de Nadal catalanes, com ara "El petit vailet", "El noi de la mare", "Fum, fum, fum" i també una nadala tradicional menorquina –"Nadal"– en la versió harmonitzada per Baltasar Bibiloni.

Destaca l'arranjament fet per la compositora Marian Márquez de la nadala "A Betlem me'n vull anar" i també la versió jazzística de "Les dotze van tocant", de Kirby Shaw, que compta amb la participació d'Oriol González a la bateria i Pep Coxa al contrabaix.

També hi haurà un altre moment especial i amb toc d'humor en la interpretació arranjada per Arnau Tordera de "Les bèsties al naixement", en què el conegut cantant del grup Obeses protagonitza un dels solos, juntament amb el Cor de Cambra.

S'interpretaran altres nadales tradicionals com "El dimoni escuat", "La llum de l'estrella", "El rabadà" o "El noi de la mare", en arranjaments i versions d'Albert Guinovart, Jordi Domènech, Manuel Oltra i Marc Timón, algunes d'elles encarregades i estrenades pel mateix Orfeó.

L'ORFEÓ CATALÀ

És un dels cors amateurs de referència del país. Amb més de 125 anys d'història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Al llarg de la seva història, el cor ha estat dirigit per Lluís Millet i Pagès (1891-1941), Francesc Pujol i Pons (1941-1945), Lluís Maria Millet i Millet (1945-1977), Lluís Millet i Loras (1977-1981), Simon Johnson (1981-1983 i 1985-1988), Salvador Mas (1983-1985), Jordi Casas Bayer (1988-1998), Josep Vila i Casañas (1998-2015) i Simon Halsey (2015). Actualment, Simon Halsey n'és el director artístic, Pablo Larraz el director principal i Pau Casan el pianista. Té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat patrimoni mundial per la Unesco.

L'Orfeó Català ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzat primeres audicions al nostre país d'obres importants, com la Missa en si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, C. Saint-Saëns, P. Casals, Z. Mehta, F. Brüggen, M. Rostropóvitx, Ch. Dutoit, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d'altres. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en dues ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 al Royal Albert Hall debutant als Proms. L'octubre del 2017 va protagonitzar al Palau l'estrena europea de "Considering Matthew Shepard", de Craig Hella Johnson, sota la direcció de Simon Halsey.

Juntament amb els cors de l'Escola Coral de l'Orfeó Català, va protagonitzar al Grec Festival de Barcelona 2018 l'estrena a l'estat espanyol de l'òpera participativa "El monstre al laberint", de Jonathan Dove (música) i Alasdair Middleton (llibret), en versió catalana de Marc Rosich, sota la direcció de Simon Halsey, en una producció del Grec Festival i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Un dels compromisos internacionals més importants de l'Orfeó Català va ser la gira per la Xina, l'octubre del 2018, convidat pel Shanghai International Art Festival, en què va oferir quatre concerts a tres ciutats del país asiàtic, així com la gira recent amb Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Munic, al costat del Cor Cambra del Palau, tot actuant al Palau de la Música Catalana, Madrid, Palma i Munic (juny-juliol del 2019) amb la Segona Simfonia de Mahler. Al costat del Cor Jove de l'Orfeó Català va actuar per segona vegada als Proms de Londres (agost del 2019), amb el London Symphony Chorus i la London Symphony Orchestra, dirigits per Sir Simon Rattle, per interpretar l'oratori Belshazzar's feast de William Walton.

El programa

"Diumenge, concert" és la proposta musical nova dirigida i presentada per Àlex Robles Fitó, amb què col·laboren els principals centres musicals, els artistes i els organitzadors de concerts del país, per oferir una bona mostra de la producció i donar visibilitat al treball de músics i artistes. Els continguts del programa es poden consultar al portal de TV3 i els concerts emesos estan disponibles a tv3alacarta.

tv3.cat

Anar al contingut