La teòloga feminista Adelaide Baracco, a "Signes dels temps"

La teòloga feminista Adelaide Baracco, a "Signes dels temps"

Aquest diumenge, a les 10.05, "Signes dels temps" emet l'últim programa de la temporada amb una entrevista a la teòloga Adelaide Baracco i un reportatge amb el testimoni d'un grup d'infants que són de colònies amb la Fundació Pere Tarrés.

De colònies amb la Fundació Pere Tarrés

Veurem com s'ho passen un grup de nens i nenes que han anat de colònies a Borredà (Berguedà) amb la Fundació Pere Tarrés. Jocs, alegria, aprenentatges, compartir valors cristians, energia i molta música. "Aquesta germanor entre companys, aquest treballar en equip i créixer amb gent com tu, que creu en el que estàs fent, és essencial, diu Anna Grau, presidenta del Moviment d'Esplais Cristians de la Fundació Pere Tarrés. I Maria Sensada López, de 9 anys conclou, "venim perquè és una experiència molt xula que, a vegades només pots fer un cop, però que val molt la pena".  

Dones amb vocació al sacerdoci

Adelaide Baracco, doctora en teologia, va ser professora de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, fins a jubilar-se. És coautora, juntament amb la religiosa del Sagrat Cor María José Arana, del llibre "Mujeres sacerdotes, ¿cuándo?" (Desclée De Brouwer). Juntament amb una vintena de dones teòlogues, religioses i laiques, que tenen aquesta vocació, i una vintena d'homes, teòlegs, religiosos i laics compromesos dins l'Església, reflexionen sobre la necessitat d'obrir la porta tant al diaconat com al sacerdoci femení. "Aquest  llibre sorgeix d'una actitud profunda, també meva i de la María José, perquè és una vocació que tenim discernida fa anys. I aquesta inquietud és un dolor dins l'Església, perquè la dona no té accés als ministeris ordenats", explica Baracco.

Els arguments

Però, per què les dones catòliques no poden accedir al sacerdoci? La porta la va tancar el papa Joan Pau II amb la Carta Apostòlica Ordinatio Sacerdotalis, i el papa Francesc ja ha dit que no l'obrirà. Ara bé, des de l'actual sínode, creat per Francesc, aquest tema ha deixat de ser un tabú. Adelaide Baracco diu que els arguments de l'Església per no ordenar dones "no tenen validesa teològica ni antropològica.  Un dels arguments més grans és que durant 2.000 anys no s'han ordenat dones, ergo, l'Església ha de seguir aquesta tradició. I nosaltres, juntament amb molts altres teòlegs i teòlogues, diem que l'església no té autoritat per excloure les dones".

El poder de la compassió

Adelaide Baracco parla també del seu llibre "Compassió. La no-religió de Jesús" (Claret). Un llibre profund i clarificador. "Compassió és una categoria definitòria de Déu. El Déu cristià és compassió, que vol dir patir amb... I nosaltres com imatge de Déu tenim aquesta compassió com a primer moviment de l'ànima". Hi afegeix que en aquests temps d'indiferència, d'individualisme, de capitalisme salvatge, necessitem reivindicar la compassió com una actitud vital i existencial absolutament necessària.

L'incendi que li va cremar la casa

D'altra banda, just aquesta setmana fa dos anys de l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages, que va cremar una trentena de cases. Una d'aquestes cases era la de l'Adelaide i el seu marit. Una dura experiència que va esborrar de cop fotografies i records familiars, de tota una vida, de 50 anys de casats. "Ha estat molt dur, i a més la casa tenia una hipoteca, però ens ha permès créixer, i retornar a una austeritat molt més interior i espiritual". Mentre reconstrueixen la casa, l'Adelaide i el seu marit viuen en una furgoneta.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut