El marcador final del programa de La Marató 2023, per la salut sexual i reproductiva.
El marcador final del programa de La Marató 2023, per la salut sexual i reproductiva.

La Marató més femenina i jove visualitza els tabús de la salut sexual i reproductiva

La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, destaca "el valor d'una Marató molt valenta i amb molt impacte social" que recull 5.705.395 euros  

La Marató de 3Cat ha tornat a ser el punt de trobada de la ciutadania en una edició marcada per la mirada femenina i la vocació d'arribar als joves per trencar tabús i estigmes al voltant de la salut sexual i reproductiva. Un conjunt de patologies i problemes, sovint invisibilitzats, que afecten especialment les dones i els joves.  
 
La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha destacat la força de grup que la plataforma 3Cat aporta a La Marató, "que fa incrementar l'impacte social per arribar a tots els públics, dels més grans als més joves". En el cas d'aquesta Marató, amb una participació molt destacada de públic a l'espai jove que per primera vegada s'ha fet al Parc del Fòrum de Barcelona. 
 

La Marató de 3Cat ha recollit 5.705.395 euros en una jornada solidària plena  d'activitats arreu del territori, en què experts i testimonis han compartit coneixements i experiències per contribuir a divulgar, sensibilitzar i recollir fons per a la investigació. A més, La Marató per la salut sexual i reproductiva ha omplert enguany i, per primera vegada, el Fòrum de Barcelona de joves i música. Una de les novetats del programa solidari de 3Cat, que ha comptat amb les actuacions musicals de The Tyets, Figa Flawas, Mushka o Julieta, entre d'altres artistes. Totes les activitats s'han pogut seguir pel canal de Twitch d'EVA, amb més de nou hores de contingut addicional exclusiu, amb entrevistes a testimonis i especialistes sobre temes de salut sexual i reproductiva que afecten els joves.  

La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha destacat el valor de la primera Marató de 3Cat: "Una Marató molt valenta i amb molt impacte social, la primera vegada que fem una Marató vinculada a la salut sexual i reproductiva, amb totes les malalties i afectacions que agrupa". Davant d'un projecte solidari com La Marató, "que sempre ha perseguit arribar a tota la ciutadania, i veiem com el país respon i hi participa, 3cat li aporta força del grup, per incrementar l'impacte social, dels més grans als més joves", ha posat de relleu Romà, que presideix el Patronat de la Fundació La Marató de 3Cat.  

La Marató ha començat a Catràdio. A les 8.00, "El suplement", amb Roger Escapa, s'ha endinsat en la salut sexual i reproductiva donant veu a històries personals, fent entrevistes a experts i amb connexions arreu del territori. La primera actualització del marcador s'ha fet a l'estudi de l'emissora i s'ha emès conjuntament per Catràdio i TV3, on el programa ha començat a les 9.30. 

La Marató a TV3 ha tornat a posar-se en marxa en diversos escenaris repartits arreu de Catalunya. Elisenda Carod, de "La tarda de Catalunya Ràdio", i Marina Romero, d'"El matí de Catalunya Ràdio", han conduït el programa des de la Maternitat de Barcelona, un hospital considerat pioner en el seu moment, tant per la seva tasca social com per l'atenció i equipaments. Sara Loscos, del "Tot es mou", s'ha situat al far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú per donar llum a la jornada solidària. Des de la Universitat de Lleida, Núria Solé, del "TN comarques", i Marta Carreras, d'"Els matins", han aprofundit en el coneixement, en un espai que també ha acollit una de les seus telefòniques per rebre donatius de l'audiència.  

Aquest gran desplegament, que ha permès escoltar la veu de testimonis, aprendre dels experts, gaudir d'actuacions musicals i mostrar milers d'activitats arreu del territori, en aquesta edició ha tingut una novetat destacada: l'espai jove de La Marató i EVA al Parc del Fòrum de Barcelona, amb un gran èxit de participació. Amb testimonis i especialistes en els temes que afecten més els joves, i l'actuació dels grups més potents de l'escena musical, com The Tyets, Julieta i Figa Flawas, la jornada del Fòrum ha estat presentada per Alba Riera i Andrea Gumes, de "La turra"; Roger Carandell, de "Que no surti d'aquí", i Xènia Casado, de "Loft". Carla Rubio, de l'espai "Ets un motivat", ha conduït les més de nou hores de transmissió pel Twitch d'EVA.  

Aquest any, a més, a la tarda s'ha recuperat el partit de La Marató, que s'ha jugat amb el format de la Kings League, que ha enfrontat dos equips formats per cares conegudes: Rayo Barcelona, de Spursito, i Jijantes, de Gerard Romero. 

"La Marató que dona llum" ha estat el lema d'aquesta edició, que a partir de les 17.00 s'ha traslladat al plató de Sant Joan Despí, en una vetllada conduïda per Xavi Coral, conductor del "TN migdia", i Helena Garcia Melero, presentadora i codirectora del "Tot es mou". Entreteniment i l'espectacle han compartit protagonisme amb sensibilització i divulgació científica, en una nit en què l'humor s'ha fet sentir en forma de monòleg per trencar tabús i la música ha tornat a emocionar l'audiència amb actuacions d'artistes nacionals i internacionals del disc de La Marató, tant en directe com en actuacions en localitzacions tan especials com el Parc del Tibidabo, amb Coque Malla i Passenger; el far de Tossa de Mar, amb Joan Dausà, i el far de Torredembarra, amb Clara Peya. 

Belén Aguilera, Stay Homas, Chanel, els concursants de la segona temporada d'"Eufòria", i Lorena i Las que Faltaband han interpretat temes del disc, i també s'han sumat a la jornada solidària artistes com Sidonie, Estopa, Júlia Colom o Nil Moliner. La Mercabanda, formada per quatre dones, ha amenitzat tota la vetllada de La Marató a Sant Joan Despí. 

La Marató, que ha tingut una àmplia cobertura a tots els canals i plataformes de 3Cat, ha tancat el programa amb 5.705.395 euros, després de comptar els fons sumats per entitats i col·lectius que han organitzat més de 3.000 activitats populars i les aportacions recollides des de les seus telefòniques (900 21 50 50), per internet (3cat.cat/marato), per transferència bancària o Bizum (333 33), i als caixers automàtics. Els donatius per a la investigació de la salut sexual i reproductiva es podran continuar fent per aquests mateixos canals (excepte per telèfon) fins al 31 de març del 2024, quan es farà el tancament definitiu del marcador de La Marató 2023. 

Fins ara, en trenta-dues edicions, La Marató ha recaptat prop de 245 milions d'euros (xifra provisional fins al 31 de març del 2024), ha finançat 1.022 projectes de recerca, que han desenvolupat 1.710 equips gràcies a la implicació de gairebé 10.000 investigadors. Aquestes xifres la converteixen en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades. 

 

Els fons de La Marató 2023 impulsaran la recerca sobre la salut sexual i reproductiva  

A Catalunya, hi ha afectades 3 milions de persones, i cada any se'n diagnostiquen 211.000 casos nous, sobretot entre les dones i els joves. Per això, la millora de la qualitat i l'esperança de vida de les persones que conviuen amb un problema de salut sexual i reproductiva és l'objectiu de la recerca que impulsaran els fons recaptats en aquesta edició del programa, a més de sensibilitzar els ciutadans sobre aquestes patologies i problemes, sovint silenciats i invisibilitzats .  

Els equips de recerca que treballen en salut aquest àmbit podran optar als fons recaptats en la 32a edició de La Marató, a través de la convocatòria d'ajudes que la Fundació La Marató de 3Cat obrirà durant el primer trimestre del 2024. Els treballs candidats seran sotmesos a un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència. El Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, farà públics els projectes més ben valorats i que seran finançats amb els recursos disponibles. Aquesta decisió es donarà a conèixer durant el darrer quadrimestre del 2024. L'any 2029, els investigadors i investigadores que hauran treballat en aquesta recerca exposaran els resultats obtinguts en un acte de retorn social organitzat per la Fundació.    

Per conèixer com progressa la investigació impulsada per anteriors edicions de La Marató, la Fundació organitza un cicle de visites guiades als centres de recerca d'arreu de Catalunya. Entre els mesos de març i juny del 2024, centenars de ciutadans podran conèixer els fruits de la seva solidaritat en més de 44 visites en 15 institucions capdavanteres en recerca biomèdica. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través de la web visitesrecercamarato.3cat.cat.

3Cat.cat/marato   
  
#LaMarató3Cat 
#LaMaratóQueDonaLlum

Anar al contingut