"Balandrau, infern glaçat", de Guille Cascante
DIMARTS, A LES 19.00 I A LES 22.05

La coproducció de TV3 "Balandrau, infern glaçat", film inaugural del DocsBarcelona i estrena al "Sense ficció"

Demà, a les 19.00, s'inaugura la 24a edició del festival DocsBarcelona amb la projecció de "Balandrau, infern glaçat", una producció de TV3 amb Lastor Media i Goroka que narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu català. El documental, dirigit per Guille Cascante, s'estrenarà a les 22.05 al "Sense ficció".

TV3 i Catalunya Ràdio tornen a ser mitjans oficials del DocsBarcelona i participen en aquest esdeveniment anual, que se celebrarà del 18 al 30 de maig, amb la programació de 33 llargmetratges documentals procedents de 33 països. Durant el certamen, també s'estrenaran les coproduccions de TV3 "The return: Life after ISIS" i "Altsasu (Gau hura)".

"Sense ficció", també estrenarà demà, a les 23.35, "Escalant a cegues", el multipremiat documental que narra la increïble història de Jesse Dufton, el primer home cec que ha escalat Old Man of Hoy, un pinacle de gairebé 140 metres d'altura a les illes Òrcades, a Escòcia.

L'edició d'enguany del DocsBarcelona, el festival de documentals més important del sud d'Europa, es realitzarà en un format híbrid, que combinarà les projeccions al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al Cinema Aribau de Barcelona amb la programació en línia, amb Filmin com a seu virtual.

En un any en què els sectors culturals han rebut un fort impacte com a conseqüència de la pandèmia, el festival vol donar especial visibilitat al documental català. És per això que "Balandrau, infern glaçat", una producció de TV3 amb Goroka i Lastor Media produïda per al "Sense ficció", ha estat escollida per inaugurar-lo. El documental s'estrenarà a les 22.05 al "Sense ficció".

"Balandrau, infern glaçat"

El matí del 30 de desembre de l'any 2000, Josep Maria Vilà, un bioquímic de 27 anys, enfila cap al cim del Balandrau fent esquí de muntanya amb la seva xicota i tres amics. Com ells, el Pirineu està ple d'excursionistes, esquiadors i alpinistes que volen gaudir d'un dia esplèndid i de l'abundant quantitat de neu acumulada aquell final d'any.

Al migdia, una sobtada ràfega de vent de més de 100 quilòmetres per hora escombra el grup del Josep Maria i la resta de persones que hi ha a la muntanya. Ningú no s'espera una tempesta, les prediccions meteorològiques no ho anunciaven. Estirats a terra, pensen que aquella violència no pot durar: "Som al Pirineu, això no és l'Himàlaia". Però aquell vent no té intenció d'aturar-se i no ho farà en les dotze hores següents.

No saben que el pitjor encara està per arribar. Quan el vent comença a arrossegar la neu acumulada, es transforma en el torb. La sensació tèrmica cau fins als 30 graus sota zero i tot l'espai queda tenyit d'un blanc impecable i immers en un soroll ensordidor. Sense poder veure ni sentir res, els excursionistes es desorienten, mentre el vent i la neu no paren de colpejar-los violentament. Es congelen i, si no fan alguna cosa, moriran d'hipotèrmia. En un instant, el que havia de ser una plàcida activitat de muntanya es convertirà en una lluita extrema per la supervivència.

Aquell fatídic 30 de desembre, al Pirineu van morir 10 persones i en total aquell fenomen en va matar 12 (un en parapent a l'Empordà i un altre en rem), en el que avui es recorda com un dels accidents més greus de la història del muntanyisme. "Balandrau, infern glaçat" és el relat en primera persona dels supervivents d'una tragèdia que els va canviar la vida per sempre. Més que sobreviure, aquell dia van tornar a néixer.

Fitxa tècnica

Direcció: Guille Cascante
Producció executiva: Tono Folguera, Sergi Moreno i Guille Cascante
Direcció executiva TV3: Montserrat Armengou
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó
Guió: Enric Álvarez i Jordi Morató
Direcció de fotografia: Tomás Ybarra
Edició: Carlos Prieto 

Basat en el llibre "Tres nits de torb i un Cap d'Any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu", del meteoròleg Jordi Cruz (Símbol Editors).

"Balandrau, infern glaçat" és una producció de Televisió de Catalunya amb Goroka i Lastor Media, SL.

 

Després de "Balandrau, infern glaçat", "Sense ficció" estrena "Escalant a cegues"

Jesse Dufton va néixer amb un 20% de visió central. Als quatre anys li van diagnosticar una retinitis pigmentària, una malaltia genètica que provoca la degradació de les cèl·lules de la retina. Als vint anys, el Jesse no podia llegir i, als 30, només podia percebre la llum, i el seu camp visual va quedar reduït a l'1 o el 2%.

Dedicat tota la vida a l'escalada, el Jesse s'enfronta a l'adversitat preparant-se per a competicions mundials i fent ascensions de cap de cordada amb la Molly, la seva promesa i guia visual. "La Molly em deixa els seus ulls mentre escalem", afirma en Jesse. Se li va declarar després de fer la primera ascensió junts, en un cim nevat, aprofitant "un anell per fer massatge als dits, per les ferides d'escalada...". La seva és una història d'amor i confiança mútua.

Amb els anys, la vista se li ha anat degenerant, però continua fent grans avenços a l'hora d'escalar i afinant altres sentits: "La veritat és que no faig servir els ulls. No em proporcionen cap informació útil. L'única informació que tinc és la que rebo de les mans i dels peus. Noto quan arribo a dalt de tot d'una paret. Noto el cel. Noto la diferència entre la roca fosca i el cel clar i sé que ja estic."

A pesar de la devastadora malaltia que té, el Jesse decideix afrontar un gran repte i es proposa ser la primera persona invident que escali a cegues i vagi de primer al mític Old Man of Hoy, un pinacle de gairebé 140 metres d'altura situat a les illes Òrcades, a Escòcia.

Sembla el repte d'un llunàtic, però per al Jesse, en termes de perill, travessar el carrer quan va a treballar és molt més perillós que no pas escalar. Al carrer, està atent per saber si venen cotxes, però no els controla, mentre que, quan escala, diu: "Les coses depenen de mi, sobretot quan faig de primer. Soc jo qui puja primer. Soc jo qui té la responsabilitat, qui assegura, soc el responsable de la seguretat del meu company. Quan escalo soc jo qui tinc el control."

Sempre s'ha imaginat com seria si no tingués aquesta mutació genètica que li afecta la vista i pogués veure-hi. "És molt possible que no hagués estat tan bon escalador sense aquest repte. La meva discapacitat ha accentuat la meva determinació." Aconseguir el seu somni d'escalar l'Old Man of Hoy fa que el Jesse reafirmi la idea que sempre ha defensat: "No soc discapacitat. Soc cec i capacitat."

Premis

Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya, Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, 2019
Gran Premi, Festival de Cine de Muntanya de Kendal, Regne Unit, 2019
Millor pel·lícula d'escalada, Festival de Cine de Muntanya de Cracòvia, Polònia, 2019
Millor pel·lícula d'escalada, Festival de Cine de Muntanya i Aventura de Mendi, Bilbao, 2019
Millor pel·lícula, Festival de Cine de Muntanya d'Edimburg, Regne Unit, 2020
Millor pel·lícula, Festival de Cine de Muntanya de Vancouver, Canadà, 2020
Millor llargmetratge documental, Festival Internacional de Cine de Spokane, Washington, Estats Units, 2020
Premi "Slovenia TV", Festival Gorniškega Filma (FGF), Eslovènia, 2020
Millor pel·lícula d'escalada, Festival de Cine d'Aventura de Sheffield (SHAFF), 2020

Fitxa tècnica

Direcció, càmera, producció i muntatge: Alastair Lee
Dron: Jago Miller
Càmeres addicionals: Ben Sharp, David Reeves, Molly Dufton, Rigger i Mark Diggins
Música original i disseny de so: Oliver Michael
Grafisme: David Halsted
2019

"Escalant a cegues" és una producció de Posing Productions en associació amb Montane i The Brit Rock Film Tour.

24a edició del DocsBarcelona: Les millors produccions documentals del món

El DocsBarcelona, una cita indispensable per conèixer les millors produccions de documentals del món, mantindrà les seves seccions i activitats en una programació en format híbrid, combinant les projeccions presencials amb la programació en línia a la plataforma Filmin, una finestra digital que li permetrà arribar a tot l'Estat.

L'activisme verd, el món de l'art o la vida de les dones als països de l'Orient Mitjà seran alguns dels eixos temàtics de la programació, que compta amb 33 llargmetratges documentals procedents de 33 països del món, 11 curtmetratges i 4 títols de la secció Docs&Teens.

Dinou llargmetratges optaran al Premi al Millor Documental dins la Secció Oficial Panorama i vuit títols de cinematografies iberoamericanes competiran a la Secció Oficial Latitud. El certamen d'enguany comptarà també amb quatre llargmetratges en Sessions especials; amb l'espai DOC-U, dedicat al talent documental dels centres d'estudis superiors d'arreu d'Espanya, amb 11 curtmetratges, i amb la secció Docs&Teens, dedicada al públic adolescent i en format virtual. A més, l'activitat professional hi serà present amb una porta online per continuar treballant per buscar finançament i desenvolupar nous projectes.

Estrena de "The return: Life after ISIS", l'últim documental de la directora catalana Alba Sotorra

El DocsBarcelona estrenarà el documental "The return: Life after ISIS", dirigit per Alba Sotorra i amb la coproducció de TV3, dins la secció Oficial Panorama. Serà el diumenge 23 de maig, a les 16.30, al Cine Aribau, i durant tot el festival el documental també estarà disponible a Filmin.

"The return: Life after ISIS" narra una història íntima i sincera d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a ISIS, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides als seus llocs d'origen malgrat l'estigmatització que pateixen. Sotorra, guanyadora d'un Premi Gaudí per "Game Over", va poder accedir al camp sirià d'al-Roj i mostra el dur dia a dia de tantes dones manipulades per la propaganda terrorista.

El documental és una producció Alba Sotorra en coproducció amb TV3 amb el suport de Film Komina Rojava, Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Sky TV i Premis Laya.

Estrena d'"Altsasu (Gau Hura)"

El festival també estrenarà "Altsasu (Gau Hura)", dirigit per Amets Arzallus i Marc Parramon. El documental, una producció de Massa d'Or Produccions i Marmoka Films en coproducció amb TV3 i la participació d'ETB, participarà dins la secció oficial Latitud DocsBarcelona, que inclou els millors documentals de la Península Ibèrica i Amèrica Llatina. Serà el dissabte 22 de maig, a les 19.30, al Cine Aribau, i estarà disponible a Filmin a partir del 22 de maig, a les 19.00, i durant 72 hores.

"Altasasu (Gau Hura)" ofereix una mirada íntima a un dels casos judicials més impactants i mediàtics dels darrers temps. El cas Altsasu com mai abans s'havia vist. El documental comença el 2018 quan falten 100 dies pel judici i tres dels vuit joves acusats de terrorisme ja porten un any i mig en presó preventiva. El film captura la transformació física i emocional dels joves a través d'un accés inèdit al seu entorn personal i familiar. Una mirada íntima al factor humà d'un conflicte pervers que demana molta empatia: la injustícia s'alimenta de ràbia.

El DocsBarcelona 2021 a Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio, com cada any, participarà activament en el DocsBarcelona, amb el seguiment del festival al llarg de la seva programació i amb algunes recomanacions especials. El certamen tindrà una àmplia presència a "La finestra indiscreta"; l'"Adolescents XL" pararà especial atenció als curtmetratges universitaris de l'espai DOC-U; arran del documental "The witches of the Orient", un viatge èpic sobre la oblidada història de la selecció femenina de voleibol del Japó que els anys 60 va assolir un rècord històric de 258 victòries seguides, el programa "Les dones i els dies" farà un monogràfic dedicat a ‘Dones i olimpíades', i l'"Ofici d'educar" d"El suplement" parlarà del projecte DOCS a l'escola.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio
catradio.cat

Anar al contingut