"Històries del 30", el llibre que celebra els 40 anys del "30 minuts"

El llibre, que es presenta a la Setmana del Llibre en Català, és la crònica dels 40 anys d'un programa essencial per explicar la història recent de Catalunya i del món

Aquest divendres, 20 de setembre, a les 19.30, el director del "30 minuts", Carles Solà, presentarà el llibre recopilatori dels 15 reportatges més emblemàtics que el programa ha emès a TV3 al llarg dels seus 40 anys d'història: "Històries del 30:15 reportatges emblemàtics vistos avui".   

El llibre, escrit per Núria Vilà Coma i editat per Pagès Editors, commemora els quaranta anys d'emissió d'aquest programa de TV3, referent a nivell mundial del periodisme de reportatges. 

Disponible a totes les llibreries a partir del 24 de setembre, el llibre permet repassar la petjada que ha deixat el programa durant aquests quaranta anys de reporterisme. Però, sobretot, ofereix una revisió d'alguns dels seus reportatges més paradigmàtics, quinze en concret, amb l'objectiu de saber com han evolucionat amb el pas dels anys els seus protagonistes i, a la vegada, analitzar, des de la societat actual, els temes de fons que va tractar cada emissió. 

Així, més enllà de la importància de la commemoració d'aquests quaranta anys d'existència del que és un dels cinc programes de reportatges de tot el món amb una trajectòria més llarga, el llibre permet contraposar passat i present de grans temes d'actualitat, oferint la possibilitat de reflexionar sobre com ha evolucionat la nostra societat respecte a aquestes qüestions fonamentals analitzades a cada programa. 

Al llarg del llibre es coneix què ha passat amb els protagonistes d'aquestes 15 històries més paradigmàtiques del programa. Núria Vilà ha viatjat per tot Catalunya per entrevistar a aquests protagonistes i recuperar les anècdotes de quan van participar-hi. A més, un codi QR al final de cada capítol permet als lectors recuperar els reportatges originals. 

Es tracta d'una quinzena de les històries humanes més potents d'entre els més de 1.700 reportatges que s'han emès des d'aquell 19 d'octubre de 1984 en què, després del "Telenotícies", el director de l'equip fundacional del "30minuts", Joan Salvat, va donar pas al primer reportatge, que retratava el KuKlux Klan. 

Des d'aquell dia i durant aquests quaranta anys, el "30 minuts" ha apropat als espectadors realitats incòmodes i qüestions fonamentals per a la nostra societat. I ho ha fet a través d'un periodisme crític i amb una mirada genuïnament diversa, en què es confronten punts de vista perquè cadascú pugui treure les seves pròpies conclusions. 

El llibre compta amb pròlegs dels tres directors que ha tingut el programa, JoanSalvat, Eduard Sanjuán i Carles Solà. 

Anar al contingut