Els continguts culturals de 3Cat, a la Setmana del Llibre en Català

"Trames", un nou videopòdcast al voltant dels escriptors catalans i els grans temes de la literatura, el llibre dels 40 anys del "30 minuts", el 40è aniversari de la primera radionovel·la de Catràdio i programació en directe

3Cat presenta nous continguts culturals i referma la seva aposta per la literatura de qualitat i en català a La Setmana del Llibre en Català, amb l'objectiu de fomentar i normalitzar l'ús de la nostra llengua en tots els àmbits.  

"Trames", el videopòdcast amb La Setmana del Llibre en Català

El nou videopòdcast de La Setmana allotjarà 8 episodis de converses entre autors i personalitats de la cultura catalana per tractar els temes universals que trobem a la literatura. Temàtiques com la mentida, el passat, la por o el desig, que els escriptors convidats han treballat a fons en els seus llibres. A més, també es descobriran i recomanaran altres llibres relacionats.  

"Trames" convida a passar una bona estona a l'espectador, tot escoltant uns autors que s'obren per explicar la seva visió de la vida. Amb la participació d'Albert Om, Juliana Canet, Maria Nicolau, David Guzman, Fàtima Llambrich, Alba Riera, Marina Porras i Anna Guitart;  
grans professionals que són el motor d'aquest programa, i els escriptors catalans Sergi Pàmies, Regina Rodríguez Sirvent, Miquel Bonet, Adrià Targa, Laia Vilaseca, Maria Nicolau, Clara Queraltó, Jordi Puntí o Anna Pazos, entre d'altres.  

El 24 de setembre, a l'escenari 1 de La Setmana es presentarà el format, que ja estarà disponible a la plataforma 3Cat des d'aquell mateix matí.

"Histories del 30", 40 anys de reportatges

Divendres, 20 de setembre, a les 19.30, el director del "30 minuts", Carles Solà, presentarà el llibre recopilatori dels 15 reportatges més emblemàtics que el programa ha emès a TV3 al llarg dels seus 40 anys d'història: "Històries del 30".  

Ho farà a l'escenari de passeig Lluís Companys de Barcelona, acompanyat de l'autora, Núria Vilà; el director del departament de Documentals de 3Cat, David Bassa; i l'editora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès.

El "30 minuts" celebrarà aquest proper mes d'octubre el seu 40è aniversari a la televisió amb una nit especial a TV3 i a la plataforma 3Cat. El programa explica històries d'interès social, polític i humà, amb especial èmfasi en els relats personals i en temes d'actualitat. Els seus periodistes han cobert moltes històries: des de grans conflictes internacionals, com el dels Balcans o l'Orient Mitjà, fins a desastres naturals arreu del món. Els seus reportatges inclouen històries de gent corrent que lluita a les zones més pobres de Catalunya fins a documentals històrics que han tingut repercussió en l'opinió pública. El seu format, de 30 minuts, cobreix temes polèmics en un estil directe i inclou entrevistes franques a actors importants.

"Mecanoscrit del segon origen", la primera radionovel·la de Catràdio

Catràdio celebra els 40 anys de la producció de la seva primera radionovel·la, "Mecanoscrit del segon origen" de Manuel de Pedrolo, que, a més, se'n commemora el 50è aniversari de la primera edició.

Dirigida per Constantino Romero, adaptada per Albert Rubio i i amb muntatge musical de Joan Puerto i Manel Bernad, la radionovel·la va comptar amb les veus de Carme Sansa com a narradora, Vicky Peña en el paper d'Alba i Jaume Nadal en el de Dídac. La producció va començar el 1984 i la primera emissió va ser el setembre de 1985 a Catràdio.

És l'adaptació d'una de les novel·les catalanes més llegides de tots els temps. L'Alba i en Dídac són els únics supervivents en un planeta pràcticament destruït. Amb ells dos s'acaba un món i en comença un de nou, en què hauran de lluitar per preservar el coneixement que els ha deixat el passat.

Per a aquesta efemèride, Catràdio tornarà a emetre aquesta peça històrica, que també estarà disponible a la plataforma 3Cat a partir del 21 de setembre.

"El búnquer confidencial", el llibre del pòdcast d'humor  

El pòdcast "El búnquer" de Catràdio fa un recopilatori de 10 biografies inèdites, mai emeses en antena, dels personatges coneguts, polèmics i controvertits de la història recent de Catalunya i el món.  

Els conductors del programa guanyador d'un Premi Ondas, Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell, presentaran per primera vegada el seu llibre "El búnquer confidencial", dissabte 21 de setembre, a les 21.00, al passeig Lluís Companys de Barcelona.

"El llibre de <>. Un viatge per la pubertat"

La presentadora del programa "Canvis" del SX3, Marta Pujol, presenta el llibre de l'espai infantil "El llibre de <>. Un viatge per la pubertat" dedicat als canvis i mites que envolten aquesta etapa de la vida dels adolescents.  

Ho farà acompanyada de l'il·lustradora Rut Bisbe, que crearà una obra en directe durant l'esdeveniment i se sortejarà entre el públic, el proper 29 de setembre, a les 13.45.  

Programació en directe i seguiment

A més a més de noves propostes culturals, 3Cat farà un ampli seguiment de La Setmana del Llibre en Català als seus espais digitals, de televisió i ràdio, com un dels actes literaris més importants de l'any a Catalunya.  

El dissabte 21 de setembre, el programa de Catràdio "El suplement" es desplaçarà per a l'acte inaugural de la 42a edició de La Setmana, que comptarà amb la participació del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2024, Albert Jané, i el presentarà la periodista de 3Cat Carolina Rosich.

El dijous 26 de setembre, "La tarda de Catalunya Ràdio" també es traslladarà amb tots els seus col·laboradors per fer un programa en directe al voltant de la literatura catalana, sempre amb el seu humor i rigor característics.  

I "Les dones i els dies" enregistraran el programa que s'emetrà aquell vespre a Catràdio també en directe al mateix escenari de La Setmana, al passeig Lluís Companys de Barcelona.  

Anar al contingut