Representants dels sindicats de la funció pública
Representants dels sindicats de la funció pública (Foto: ACN)
Barcelona

El govern confirma que aquest any eliminarà una paga extra als treballadors públics

La tercera reunió de la mesa general de la funció pública entre govern i sindicats ha acabat sense acord. El govern ha dit que aquest any eliminarà l'equivalent a una paga extra als treballadors públics i que ho farà descomptant mitja paga en l'extraordinària de juny i l'altra mitja en la de Nadal. Els sindicats s'han tancat a la seu de Governació per denunciar l'actitud "dictatorial" de l'executiu.

RedaccióActualitzat
La tercera reunió de la mesa general de la funció pública entre el Govern i els sindicats de funcionaris sobre com s'aplica la retallada de 730 milions d'euros que planteja la Generalitat ha acabat sense acord. La secretària general d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Meritxell Masó, ha aprofitat la trobada per oficialitzar que aquest any el Govern eliminarà l'equivalent a una paga extra als treballadors públics i que ho farà descomptant mitja paga en l'extraordinària de juny i l'altra mitja en la de Nadal.

La Generalitat sosté que el dèficit imposat per a aquest any, que ara per ara és del 0,7% del PIB, no li queda més remei que haver de retallar en el capítol de personal la mateixa quantitat que l'any passat, uns 730 milions. Gairebé la meitat d'aquest estalvi vindrà de l'eliminació de l'equivalent a una paga extra als empleats públics, que suposa un 6 o un 7% del sou, segons els sindicats. La resta es farà amb la reducció al mínim de la contractació d'interins, no cobrint jubilacions o congelant l'aportació al fons de pensions, entre altres mesures.

Ara bé, la Generalitat assegura que, si -com l'any passat- Madrid ho imposa a tota la funció pública espanyola, les dues retallades no se sumarien. En qualsevol cas, el govern vol aprovar com més aviat millor la mesura. I és que, com que les pagues extraordinàries es calculen en proporció a la jornada i al temps treballat els mesos anteriors, com més trigui el govern a aprovar-ho, més possibilitats hi haurà que els ajustos salarials s'hagin de concentrar en el segon semestre del 2013. Per això, segons fonts del govern i sindicals, la Generalitat no pot esperar a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2013, que es preveuen a l'abril.

D'altra banda, fonts sindicals han explicat que el govern ha acceptat que s'apliqui de forma retroactiva -des de l'octubre- l'acord a què van arribar la setmana passada pel qual els empleats públics que estiguin de baixa per hospitalització o per tractament oncològic cobraran el 100% del sou.

Tancada a la seu de Governació

Davant l'eliminació de la paga exta, una dotzena de membres dels sindicats de la mesa de la funció pública, CCOO, UGT i IAC, s'han tancat a la seu de Governació des de les 13.30, quan ha acabat la reunió, i tenen la intenció de mantenir la protesta fins que els negociadors del govern lliurin la documentació que han reclamat.

Els sindicats dels treballadors públics han dit que el govern té una actitud dictatorial. Es queixen que l'administració no els ha donat les dades de liquidació dels pressupostos de l'any passat, sense les quals no podien fer propostes alternatives a la supressió de la paga extra que defensa el govern. Des de CCOO, Xavier González ja havia manifestat abans de la trobada: "No volem venir aquí a fer el paperot; és a dir, que se'ns tingui entretinguts, no se'ns doni cap dada i demà es vulgui aprovar al consell de govern treure'ns una paga als treballadors i treballadores de la funció pública".

Es tractava de la tercera reunió que feien les dues parts després del fracàs de les dues reunions anteriors. Durant la segona trobada, els sindicats van anunciar per aquest dimarts la convocatòria de concentracions en tots els centres de treball públics per protestar contra les retallades de la Generalitat, que planteja als treballadors públics la necessitat de reduir la despesa en 730 milions d'euros, gairebé la mateixa quantitat que l'any passat.





Anar al contingut