Barcelona

El Parlament tombarà aquesta tarda la declaració d'independència proposada per SI

La proposta per declarar la independència de Catalunya, que va ser presentada per la coalició Solidaritat per la Independència el 9 de febrer, es vota aquesta tarda al Parlament de Catalunya. Previsiblement, la proposta no prosperarà, perquè CiU ja ha avançat que s'abstindrà. Tot i això, Solidaritat ha fet un moviment d'última hora per intentar fer canviar el sentit del vot de la federació nacionalista en demanar una reunió amb el mateix Mas. El debat culminarà quatre dies d'un marcat accent sobiranista iniciat amb la consulta de diumenge, 10 d'abril; l'acampada de dilluns, 11 d'abril, i s'acabarà amb el ple del dia 13.

Actualitzat
La proposició de llei per la independència de Catalunya només tindrà, molt probablement, el suport de SI, Esquerra i del diputat no adscrit Joan Laporta. En canvi, el PSC, el PP i Ciutadans hi votaran en contra. D'aquesta manera, CiU té a les mans que en el ple de dimecres prosperin les esmenes a la totalitat presentades per les tres formacions contràries a la declaració.

Però CiU ja ha decidit que s'abstindrà, amb la qual cosa s'aprovaran les esmenes que frenaran la tramitació del text. La federació nacionalista ha argumentat que ara mateix la ruptura amb Espanya crearia divisió entre els catalans. Per això, aposta per accions que generin més consens. En aquest sentit, el portaveu del govern, Francesc Homs, no descarta fer un referèndum sobre el pacte fiscal, com ha reconegut aquest dimarts.

Com a mesura de pressió, els diputats de Solidaritat han mantingut l'acampada al davant de la cambra catalana, una acampada que, per segona nit, la Guàrdia Urbana ha desallotjat.

Mas defensa el seu dret a participar en una consulta com el té el rei

Coincidint amb la votació que es viu al Parlament, el president català, Artur Mas, ha tornat a defensar, en aquest cas a la sessió de control a la cambra, la seva decisió de participar en la consulta sobiranista de diumenge.

Després que la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, hagi parlat d'"irresponsabilitat" i de manca de "sentit comú i de sentit d'estat ", Mas ha afirmat, amb contundència: "Jo, a més de president de la Generalitat, sóc un ciutadà d'aquest país. I com a ciutadà tinc tot el dret d'anar a votar, com el rei si un dia va a votar en un referèndum, i és el cap de l'Estat. M'entén?"

Al mateix temps, Mas s'ha hagut de defensar de les crítiques d'ERC i SI per l'abstenció ja anunciada de la federació nacionalista en la votació d'aquesta tarda. El president català ha argumentat que, en aplicar el dret a decidir, cal buscar temes que reuneixin "majories socials molt àmplies", no temes que divideixen el país, com la independència de Catalunya.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut