Una urna amb tot de paperetes al voltant en el moment del recompte
Terrassa és la ciutat més poblada de les que fins ara han acollit consultes sobiranistes.
Terrassa

La consulta sobiranista de Terrassa tanca amb una participació de l'11,4% i una victòria aclaparadora del "sí"

Terrassa s'ha afegit aquest diumenge a les poblacions on ja s'han fet consultes sobre la independència de Catalunya. Es tracta de la ciutat més poblada en què s'ha celebrat fins ara -més de 175.000 terrassencs estaven cridats a les urnes-, i s'ha viscut com un assaig de la consulta prevista a Barcelona, el 10 d'abril, amb què culminarà el procés engegat a Arenys de Munt fa més d'un any. La jornada s'ha tancat amb una participació de l'11,4% i un resultat a favor de la independència que ha ratllat el 90,5%. La nota negativa, la bretolada d'un grup de joves que han robat una urna de la votació.

Actualitzat
Ambient festiu i flaire independentista aquest diumenge a Terrassa, la ciutat més poblada de les que, fins ara, han celebrat la consulta. Així ha transcorregut una jornada en què ha participat un 11,4% del cens, que rondava les 177.000 persones, entre els que s'han acostat a emetre el seu vot en un dels més de trenta punts de votació habilitats i els que ja ho havien fet de forma anticipada, en una intensa campanya prèvia.

Els organitzadors s'han mostrat satisfets amb aquesta dada, dos punts per sota de la que es va registrar en la consulta de Sabadell, cocapital del Vallès Occidental, però que gairebé triplica la participació que hi va haver en una consulta local convocada per l'Ajuntament sobre pressupostos participatius.

Pel que fa als resultats, el "sí" s'ha imposat clarament amb un 90,45% dels vots. Dels 20.168 recollits, 18.135 han estat favorables a la independència. Un total de 1.430 persones han optat pel "no", el 7,13% dels sufragis. També s'han comptabilitzat 484 vots en blanc (2,41%) i 119 vots nuls (0,59%).

Una urna robada

La incidència més destacada del dia ha passat a primera hora de la tarda, quan un grup de joves han robat una urna de les dues que hi havia al centre de votació instal·lat al parc dels Catalans. Els joves han llançat per terra les coses que hi havia damunt la taula i han agredit els voluntaris amb un esprai. La coordinadora Terrassa Decideix ja ha denunciat els fets als Mossos, als quals han facilitat la matrícula del vehicle amb què han fugit els lladres.

A l'urna hi havia un centenar de vots, que s'han comptabilitzat com a participació però que en els resultats finals se sumaran com a vots nuls perquè es desconeix en quin sentit s'havien pronunciat els seus propietaris.

Una feinada de molts

Fins a 650 voluntaris han treballat de valent durant setmanes perquè tot estigués a punt. Diuen que no ha estat fàcil. Terrassa és una ciutat gran i els ha fet falta una intensa campanya, plena d'activitats, perquè la gent es conscienciés de la necessitat d'anar a votar. Els animaven amb el lema "Tant sí com no, vota. Tots som Catalunya!"

La consulta s'ha pogut finançar gràcies a les aportacions de nombrosos ciutadans anònims, però també, en aquest cas, amb la col·laboració del món artístic terrassenc. Molts artistes han cedit obres seves, la venda de les quals ha permès omplir les arques de la plataforma per fer front a les despeses necessàries.

Suport de CDC i ERC

Les direccions de Convergència Democràtica i Esquerra Republicana han donat suport a la consulta. Fins al municipi vallesà s'hi han desplaçat el secretari general adjunt de CDC i president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol, i el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que han acompanyat a votar els seus respectius caps de llista a les municipals de Terrassa, Josep Rull i Isaac Albert.

Tots dos han coincidit en el valor de la cita, sobretot en un moment "d'assetjaments i ofensives" per part de PSOE i PP. Pujol ha demanat fortalesa interior i Ridao espera que el procés acabi amb èxit a Barcelona el 10 d'abril.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut