Cartell que reclama que Rússia no pugui participar als jocs de 2024, amb dibuixos de calaveres amb els colors olímpics
Cartell de la petició de boicot a Rússia per als Jocs del 2024 (@NoRussiaParis24)
Olimpisme

Ucraïna inicia una ofensiva verbal contra el Comitè Olímpic Internacional

Ucraïna demana que es veti la participació d'atletes russos als Jocs Olímpics de París 2024

Ruth Gumbau VelascoActualitzat

Escalada verbal del govern d'Ucraïna cap al Comitè Olímpic Internacional. El país ha començat una campanya per vetar la participació de Rússia als Jocs Olímpics de París 2024.

Durant el 2022 van ser moltes les competicions i tornejos en què els atletes i esportistes russos i bielorussos podien competir, però sempre que ho fessin sense la seva bandera. El mateix COI va ser encara més dur als Jocs Paralímpics, que van començar al març, dies després de l'ocupació russa. Aleshores, es va vetar la participació dels esportistes d'aquestes dues nacionalitats, encara que competissin sota bandera neutral.


Canvi d'opinió del COI

Ara, i amb els precedents existents, Ucraïna demana al Comitè Olímpic Internacional que Rússia tampoc no pugui participar als Jocs Olímpics de París 2024, pels quals queda un any i mig per al seu inici. Però l'organisme que presideix Thomas Bach sembla tenir una opinió del tot diferent.

Aquesta mateixa setmana, el COI ha recomanat a les diferents organitzacions esportives que readmetin els esportistes russos i bielorussos, sota bandera neutral i sempre que compleixin una sèrie de condicions.

L'executiva del COI considera que "a cap esportista se'l pot privar de competir pel seu passaport". Això sí, entre els requisits exigeix que cap esportista hagi sigut readmès si "ha donat suport de forma activa a la guerra d'Ucraïna".

Davant d'aquesta situació, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat al COI que veti Rússia dels Jocs Olímpics. Ho ha fet amb aquesta piulada i referint-se a la cruesa del combat les darreres setmanes a Bakhmut:

"Sabem amb quina freqüència les tiranies intenten utilitzar l'esport per als seus interessos ideològics. És obvi que qualsevol bandera neutral dels atletes russos està tacada de sang. Convido el senyor Bach a Bakhmut perquè pugui veure amb els seus propis ulls que la neutralitat no existeix."


El conflicte amb el COI l'ha portat Ucraïna fins a les xarxes socials, fins i tot amb un mem sobre Thomas Bach, president del COI.

El compara amb el músic i diu que mentre el compositor es va guanyar el seu lloc a la història de la música i va acabar cec al final de la seva vida, Tomas Bach, diuen, "es guanyarà el seu lloc al cantó dolent de la història" i que haurà estat "moralment cec durant la seva vida".


Contacte també amb Macron, hoste dels Jocs de 2024

També aquesta mateixa setmana, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha mantingut una conversa amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, durant la qual hauria demanat que els atletes russos no puguin participar en els Jocs Olímpics de París 2024.

Zelenski ha escrit al seu compte de Telegram després de la conversa amb el seu homòleg francès i ha "insistit particularment que els esportistes de Rússia no haurien de participar en els Jocs Olímpics de París 2024".

El conflicte bèl·lic, a punt de complir un any

Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer del 2022, tres dies després de la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín.

Aquest atac va trencar la treva olímpica, que s'aplica des d'una setmana abans de l'inici de l'esdeveniment esportiu fins una setmana després del final dels Jocs Paralímpics.

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsUcraïna
Anar al contingut