Futbol

Sven-Göran Eriksson, llegendari entrenador suec, mor als 76 anys

Va dissenyar l'històric Göteborg dels anys 80 i, després de triomfar a Itàlia i Portugal, es va convertir en el primer no britànic a dirigir la selecció anglesa

Redacció Esport3Actualitzat

Sven-Göran Eriksson, històric entrenador suec i exseleccionador anglès, ha mort aquest dilluns als 76 anys a causa d'un càncer de pàncrees incurable. Una malaltia que va fer públic que tenia el gener d'aquest 2024, quan ja va anunciar que el desenllaç seria ràpid: "En el millor dels casos, em queda un any. En el pitjor, una mica menys". En saber la notícia, l'aleshores entrenador del Liverpool, Jürgen Klopp, li va oferir la banqueta dels 'reds' durant un dia, de manera que la seva emotiva retirada com a tècnic va ser el 23 de març, a Anfield, en un partit benèfic entre un combinat de llegendes locals i els veterans de l'Ajax. 

Tot i ser aficionat del Liverpool, cosa que no va revelar fins als seus últims dies, Eriksson no el va dirigir mai. I això que la llista de clubs on va militar és molt extensa. Va arribar al Göteborg el 1979 i, tres anys més tard, ja el va convertir en campió de la Copa de la UEFA. Amb el seu 4-4-2 va catapultar l'entitat sueca, que el 1986 va estar a un sol penal d'eliminar el Barça a les semifinals de la Copa d'Europa. Ell, però, aquell mateix 1982 ja va començar una primera etapa al Benfica, avantsala d'una destacada trajectòria a Itàlia que només va interrompre per un reeixit retorn de tres anys a Portugal: Roma, Fiorentina, la Sampdoria post-Wembley i Lazio.

L'any 2000, el prestigi acumulat va fer que la federació anglesa (FA) l'escollís com a substitut de Kevin Keegan al capdavant de la selecció, cosa que el va convertir en el primer estranger (i únic, juntament amb Fabio Capello) a obtenir el càrrec. Sempre va arribar fins als quarts de final (Mundials del 2002 i 2006 i Eurocopa del 2004). A partir d'aquí mai no va deixar d'entrenar, en clubs com el Manchester City o el Leicester City, o en seleccions com les de Mèxic, la Costa d'Ivori o les Filipines. Només el seu precari estat de salut el va apartar de l'última feina: la de director esportiu del Karlstad suec. Deixant de banda l'últim acte a Anflied, és clar.

Anar al contingut