Imatge aeria del riu Sena en el seu pas per la torre Eiffel (@juegosolimpicosImatge aèria del riu Sena en el seu pas per la Torre Eifel (@juegosolim…
Imatge aèria del riu Sena en el seu pas per la torre Eiffel (@juegosolimpicosImatge aèria del riu Sena en el seu pas per la Torre Eifel (@juegosolimpicos)
Jocs Olímpics de París

Suspesos els entrenaments al Sena: la contaminació obliga a pensar en tres alternatives

La qualitat de l'aigua no millora i es comencen a contemplar altres escenaris per a les proves de triatló i marató de natació. Entre les quals, una de polèmica

Redacció Esport3/AgènciesActualitzat

París 2024 neda en la primera crisi seriosa a nivell logístic. Els entrenaments que s'havien programat aquest diumenge al riu Sena de cara a la competició de triatló han quedat anul·lats per la mala qualitat de l'aigua. El comitè organitzador de mutu acord amb la Federació Internacional de Triatló i les autoritats locals han decidit suspendre'ls després de les pluges de divendres i dissabte perquè els "nivells d'aigua no presentaven les garanties suficients".

Després de la controvertida cerimònia inaugural, el cabal del Sena segueix baixant amb polèmica. La taxa de colibacil i d'enterococs, bacteris que es vigilen a l'hora de controlar la qualitat de l'aigua del riu, inclosa la contaminació fecal, ha encès la llum d'alarma. "La primera està a un nivell de 1.120 i el límit és de 900", com ha explicat Jordi Garcia, entrenador de la federació estatal de triatló.

Agenda imminent

L'ús del Sena per a les competicions, seguint l'estratègia dels organitzadors d'apropar l'esport als llocs més emblemàtics de la capital, segueix sent un dels grans desafiaments encara de cara als Jocs. Dimarts dia 30 s'hauria de disputar al riu de la capital francesa la prova masculina de natació del triatló i l'endemà la femenina. Ja per al 5 d'agost està programat el relleu mixt.

Igualment, l'emblemàtic riu ha d'acollir les maratons d'aigües obertes d'homes i dones, el 31 de juliol i el 5 d'agost, respectivament.

Límit 48 hores: i ara què? Tres alternatives i polèmic pla C

El problema és que no hi ha garanties plenes que aquestes competicions es puguin fer al riu malgrat que les administracions franceses han invertit 1.400 milions d'euros des del 2016 en un ambiciós pla per millorar la qualitat de l'aigua.

Passada la cita olímpica, el pla hauria de permetre a partir de l'estiu de l'any vinent el bany al tram del riu que travessa París, cosa que no és possible des de fa un segle. El 17 de juliol, l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, es va banyar davant de les càmeres i de desenes de periodistes per predicar amb l'exemple tot i que dies després va transcendir que l'aigua tampoc complia les condicions.

La situació està tensant l'ambient als despatxos dels Jocs per la proximitat de les proves. El límit per prendre alguna decisió és inferior a 48 hores. Tot i que el comitè transmet optimisme als participants, com ha explicat Garcia a Esport3, de moment es contemplen diferents escenaris: mantenir les proves al Sena si les condicions milloren, endarrerir la data d'aquestes disciplines --divendres vinent podria ser la data alternativa per al triatló-- o traslladar-les al mar.

I també hi ha sobre la taula una tercera alternativa sorprenent, com és renunciar a celebrar el triatló i reduir la prova a un duatló, disciplina que combina atletisme i bicicleta, sense la part de natació. Aquest controvertit pla C permetria romandre a París en cas de mantenir-se els nivells de contaminació elevats, però a costa d'un esport que és olímpic des de Sidney 2000.

 
ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut