Jocs Paralímpics

Qui és qui a l'Olimp dels Paralímpics?

Zakia Khudadadi, medallista de l'equip dels refugiats, va deixar l'Afganistan arran de l'arribada dels talibans; és una de les estrelles d'aquests jocs paralímpics de París

Josep Coch / Redacció Esport3Actualitzat

Aquest diumenge, acaben els Paralímpics de París. La competició ha estat d'altíssim nivell, amb uns esportistes amb unes grans històries de superació.

Gabriel Giraldo dos Santos, Gabrielzinho, la gran estrella de la piscina de la Défense

Ha demostrat el seu carisma més enllà de l'aigua. Nascut amb una malformació genètica, és un clar exemple de superació. Abans de marxar cap a París li va manifestar al president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que guanyaria tres medalles d'or. Dit i fet, l'home coet ja és tricampió paralímpic. Gabrielzinho ha hagut d'entrenar de valent. Ho fa sis dies a la setmana, amb llargues sessions de gimnàs i d'aigua. A la piscina s'oblida de totes les barreres que ha hagut de superar per arribar a ser independent.


Zakia Khudadadi, el triomf de la dignitat

La taekwondista afganesa va haver de deixar el seu país amb el retorn dels talibans al poder. Tot va començar abans dels Jocs de Tòquio. Havia d'entrenar-se d'amagat fins que va enviar un missatge al món que va ser recollit pel Comitè Paralímpic Internacional, que la va ajudar a sortir del país. Establerta des de fa uns anys a París, ha competit formant part de l'equip de refugiats, i s'ha convertit en la primera medallista de la història. Una medalla de bronze que Zakia ha dedicat a totes les dones del seu país.

Zakia Khudadadi, medallista de l'equip de refugiats (Reuters)


Sheetal Devi, una de les icones dels Jocs

L'índia, nascuda sense braços, la seva habilitat en el tir amb arc s'ha convertit en viral i un dels seus vídeos ha estat vist per 60 milions de persones. L'exèrcit indi va descobrir les seves habilitats per als esports i va decidir ajudar-la amb l'educació, l'assistència sanitària i l'entrenament. Amb només 17 anys, s'ha penjat el bronze en la prova per equips mixta i ha llançat un missatge als pares amb fills amb discapacitat: "Sisplau, doneu suport als vostres fills, perquè són capaços de tot."

Oksana Masters, la polivalència

Medallista a Londres 2012 en rem, uns problemes físics la van fer canviar de disciplina. L'esquí de fons i el biatló van ser el següent pas, i va aconseguir 14 medalles paralímpiques. I a Tòquio va provar sort en el ciclisme adaptat --handbike--, on va aconseguir l'or en contrarellotge i en ruta, doblet que ha repetit a París. Però la seva història està marcada per l'accident de la central nuclear de Txernòbil. Oksana, nascuda a Ucraïna, va patir moltes deformacions a les extremitats. Abandonada pels seus pares, a l'orfenat va viure un veritable calvari: va passar gana i fred, i va patir abusos sexuals. El seu malson es va acabar quan tenia 7 anys i va ser adoptada per Gay Masters, una logopeda nord-americana que, com ha reconegut Oksana, li va salvar la vida.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut