El CE Sabadell, un dels equips catalans més històrics
Futbol

Quants equips catalans hi ha en els quatre primers nivells del futbol espanyol?

Catalunya és un dels territoris amb més tradició futbolística

Redacció Esport 3Actualitzat

Catalunya és una de les comunitats més potents en l'àmbit futbolístic. Barça, Espanyol o Damm són uns dels planters més importants del món, encara que aquest nivell en el futbol base no és el mateix que en el món professional.

Catalunya té uns vuit milions d'habitants, encara que només té tres equips a l'elit: Girona, Espanyol i Barça. Aquesta dada contrasta notablement amb la d'altres regions: Madrid i la Comunitat Valenciana, per exemple, tenen sis clubs entre Primera i Segona Divisió.

El Barça i el Girona, els únics dos equips catalans que juguen a LaLiga

Aquesta superioritat es compensa a Primera i Segona Federació, on hi ha una gran presència de conjunts catalans. En la tercera categoria del futbol estatal n'hi ha quatre: Barça Atlètic, Gimnàstic de Tarragona, Sabadell i Cornellà. Els dos primers estan jugant el play-off i els dos segons han baixat de divisió.

La situació a Segona Federació és ben diferent. Aquesta és una Lliga regional, dividida en cinc grups segons la proximitat entre comunitats autònomes. Els equips catalans estan en el Grup 3, juntament amb els de les Illes Balears i la Comunitat Valenciana.

Vuit clubs catalans formen part de la categoria: Europa, Badalona Futur, Sant Andreu, Lleida, Terrassa, Espanyol B, Cerdanyola i Manresa. Els quatre primers han disputat el play-off d'ascens i cap d'ells ha superat l'eliminatòria, mentre que els dos últims han baixat a Tercera Federació.

Com pot ser que hi hagi pocs equips en el futbol professional i semiprofessional?

Catalunya té cinc competicions per sota de Tercera Federació. En total són gairebé uns nou-cents equips que competeixen en el territori. Aquesta xifra és molt alta en comparació amb algunes comunitats, que no superen els dos-cents clubs.

Tot i això, les forces s'igualen a partir de Tercera RFEF. Totes les comunitats tenen el seu mateix grup i a final de temporada puja directament un conjunt de cada regió. A més, un altre també té l'oportunitat d'ascendir, encara que via play-off.

La Federació Espanyola de Futbol va crear la Primera, Segona i Tercera Federació l'any 2021-22. L'organisme va apostar per un model igualitari i inclusiu en el qual totes les comunitats autònomes tenen les mateixes oportunitats.

Encara que el nivell de futbol és molt alt a Catalunya, la divisió de les competicions organitzades per l'RFEF no és equitativa i la comunitat no té més equips per això. Aquesta descompensació es tradueix en una gran diferència de nivell a Segona RFEF entre alguns clubs.

ARXIVAT A:
Esports
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut