Polèmica al rugbi català per l'absència de dones a la selecció mixta sub-16

La selecció catalana sub-16 mixta, al·legant motius tècnics, no ha inclòs cap dona en la preselecció de jugadors que competiran al campionat autonòmic. Altres veus del món del rugbi discrepen d'aquesta decisió.
Jordi Bentanachs Actualitzat

El 12 de setembre era el dia triat per fer les proves de selecció de la sub-16 catalana de cara a participar en futures competicions autonòmiques. Com acostuma a passar, majoria aclaparadora de nois, però també algunes noies, una de les quals Izar, del Rugbi Club Alt Empordà. Lluís Losantos, president del club, esperava amb il·lusió la convocatòria definitiva. Quan va veure que només hi havia nois, l'orgull es va convertir en decepció.

"Els valors del nostre club són l'esforç, el respecte i la integració, i basant-nos en aquests valors creiem que, ja que no hi ha selcció sub-16 femenina, sí que hi hauria d'haver alguna jugadora a l'equip mixt."

 

A la selecció catalana sub-16 hi poden anar nois i noies

La Federació Catalana de Rugbi té des de fa anys entre cella i cella la idea de sumar presència femenina al seu esport. Per aconseguir-ho va ser pionera a l'estat a convertir en mixta la categoria sub-16 perquè no es perdessin noies en l'impàs entre la sub-14 mixta i l'absoluta femenina a partir dels 18 anys. Mesures com aquesta han ajudat al fet que en 10 anys s'hagin doblat les llicències femenines.


Criteri competitiu i de seguretat per fer la tria

El criteri en les preseleccions és que davant d'un nivell similar entre noi i noia s'afavoreix l'esportista femenina però en aquesta convocatòria el desnivell esportiu entre les noies presentades i els nois suposava un problema competitiu i de seguretat que va fer que no se'n seleccionés cap.

En aquests casos, explica Ignasi Planas, les jugadores tenen l'opció de jugar a la categoria sub-18, que ja és exclusivament femenina.

Ignasi Planas, president de la Federació Catalana de Rugbi

Des que es va convertir en mixt el combinat sub-16, sempre hi havia hagut alguna jugadora. L'any passat va ser Iris Egea, que era a més la capitana de l'equip. 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut