El malestar dels jugadors de Sudan del Sud es va fer evident sobre la pista (Reuters)

Per què ha aixecat polseguera la confusió amb l'himne de Sudan del Sud?

Els Jocs van rebre la selecció de bàsquet africana amb la música oficial del Sudan, del qual es va independitzar fa 13 anys
Redacció Esport3 Actualitzat
TEMA:
Jocs Olímpics

Hi ha errors i errors. I l'organització dels Jocs de París en només dos dies n'ha comès un parell dels gruixuts. Durant la inauguració va anomenar Corea del Sud com a República Popular Democràtica de Corea --Corea del Nord-- tant en anglès i en francès. I amb la competició ja en marxa hi va haver una altra desafortunada confusió de les que creen malestar a escala diplomàtica.

Abans del partit de bàsquet Sudan del Sud-Puerto Rico, corresponent al grup C, la megafonia del pavelló va reproduir l'himne del Sudan. La reacció dels jugadors africans, amb gestos d'indignació i mirades d'incredulitat, va demostrar que era la pitjor equivocació possible. L'esbroncada de la pista olímpica de Lilla també feia palès que la pífia havia molestat els aficionats.

Autonomia, referèndum i independència

El territori que actualment conforma Sudan del Sud, habitada per diverses ètnies cristianes i animistes, era part del Sudan des que el 1956 van posar fi al condomini angloegipci. A la part nord del país, però, el predomini musulmà generava unes tibantors que van desembocar el 1983 amb l'anomenada segona guerra civil entre les tropes sudaneses i el secessionista Exèrcit d'Alliberament del Poble del Sudan.

No va ser fins 22 anys després, el 2005, que el govern del Sudan va avenir-se a concedir l'autonomia a Sudan del Sud. Després, per mitjà d'un referèndum, va obtenir la independència i el reconeixement internacional.

Val a dir que la independència tampoc ha estat sinònim d'una convivència pacífica. El 2013, Sudan del Sud va viure un cop d'estat que va ser el detonant d'un conflicte ètnic que es va allargar més de 6 anys.

Un cop més es demostra que els Jocs són moltes coses i, especialment, molt més que esport. El partit contra els porto-riquenys, per cert, va acabar millor del que va començar: amb triomf en el complicat grup que comparteixen amb els Estats Units i Sèrbia. 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut