Rodri (City) i Palmer (Chelsea) durant el duel que van mantenir els dos equips investigats (Reuters)
FUTBOL

Manchester City i Chelsea, a l'ull de l'huracà a la Premier

La sanció de deu punts a l'Everton per incomplir una norma del fair play financer posa "blues" i "citizens" en el punt de mira

La sanció a l'Everton amb una pèrdua de 10 punts amb efecte immediat ha causat controvèrsia al món del futbol i, especialment, a la Premier League.

Per posar-ho en context, l'entitat "toffee" va ser acusada de cometre irregularitats econòmiques durant la temporada 2021-2022, uns fets investigats per una comissió independent des del passat mes de març que ja han passat pels jutjats.

Fins a aquell moment, el club de Liverpool es trobava a la catorzena posició de la Premier League amb 14 punts, però amb l'aplicació de la sanció l'Everton ha baixat fins a la penúltima plaça de la competició anglesa, només per sobre del Burnley, també amb 4 punts i a només 2 punts de la permanència.

Després de saber-se una decisió que l'Everton ja ha anunciat que apel·larà, tots els focus de l'opinió pública han apuntat a dos clubs de la Premier també en el punt de mira per haver comès, presumptament, irregularitats: el Manchester City i el Chelsea.

La decisió de descomptar 10 punts a l'Everton per un sol càrrec del fair play financer ha generat polèmica al Regne Unit, encara més pel fet que el Manchester City arrossega una llarga investigació amb 115 càrrecs oberts per infringir la normativa del fair play financer i perquè el Chelsea està sota investigació per cometre pagaments milionaris no registrats durant l'etapa de Roman Abràmovitx com a propietari de l'entitat "blue". De fet, ha estat Stefan Borson, advocat que ha assessorat el conjunt "cityzen" en aquests casos, qui ha advertit que aquesta sanció al conjunt de Liverpool podria crear un precedent perillós a l'hora de jutjar aquests dos casos.

"Per a mi, 10 punts de sanció per a l'Everton em semblen durs per una simple infracció del fair play financer. Però reforça que les sancions contra el City (si s'acaben provant) i ara contra el Chelsea (si s'admeten els pagaments no registrats) podrien induir al descens."

 

En el cas del Chelsea, Borson afegia:

"Una cosa és segura, donada la magnitud d'aquesta sanció esportiva [a l'Everton], els càlculs del Chelsea d'assumir una multa econòmica per haver infringit la normativa de la Premier [de beneficis i sostenibilitat] pel simple fet de reconèixer haver fet negoci, hauria d'estar en reconsideració urgent i immediata."

 

Un risc "real" de descens

D'altra banda, des del Regne Unit el discurs cap a dos dels gegants de la màxima divisió anglesa ha estat força més contundent. Martyn Ziegler, periodista de The Times, ha advertit al mitjà talkSPORT d'un "temor real" de descens de categoria si s'acaben provant les acusacions que se'ls atribueix als dos clubs, especialment a l'entitat de Manchester:

"Crec que serà molt més greu tant per Manchester City com pel Chelsea si s'acaben provant els seus càrrecs. Vull dir que al City se li atribueixen 115 càrrecs, l'Everton només en tenia un i el Chelsea encara està sota investigació, pel que encara no sabem els càrrecs que hi podria haver. Si mires al City, hi ha moltes acusacions, però són més greus. Per tant, el Manchester City tindrà un temor real a l'hora d'afrontar un possible descens de la Premier League. Com és possible que [Chelsea i City] s'emportin menys sanció del que l'Everton ha rebut amb només un sol càrrec?"

 

Els precedents dels dos gegants

En el cas del Manchester City, se li atribueixen fins a 115 càrrecs d'incompliment de la normativa del fair play financer de la Premier League durant el període entre 2009 i 2018, una investigació a la qual el club de Manchester ha presentat recurs jurídic per tots i cadascun dels casos pels quals se'ls acusa. D'acord amb la recerca, s'acusava l'entitat anglesa de no proporcionar "informació veraç" i "la documentació i informació necessària" per fets relacionats amb el sou de l'entrenador, ingressos del club o patrocinis, entre d'altres.

Pel que fa al Chelsea, s'estudien una sèrie de pagaments milionaris ocults realitzats durant els anys en els quals el magnat rus Roman Abràmovitx era el que portava les regnes del club londinenc. En el seu dia, el club de Stamford Bridge ja va ser sancionat per la UEFA amb una multa de 10 milions de lliures per admetre "la manca d'informació de certa informació financera" durant aquella etapa, però la investigació per part de la Premier i de la Federació Anglesa (FA) continua per aclarir els fets. En aquest cas, l'actual propietat del Chelsea de Todd Boehly ha volgut desmarcar-se d'aquestes acusacions emetent un comunicat i posant èmfasi en el fet que és un cas que correspon a l'anterior propietari:

"Aquestes acusacions són prèvies a l'actual propietat. Estan basades en documents que el club no ha vist i que no estan relacionsats amb ningú present al club. En el moment de la compra, els nous propietaris es van adonar de la possible informació financera incomplerta per part de l'anterior propietat i la reporto als reguladors pertinents."

Anar al contingut