Bàsquet

Lorenzo Brown, el resultat ho justifica tot?

El jugador de Nou Mèxic, nacionalitzat d'urgència abans de l'Eurobàsquet, és una de les claus de l'èxit de la selecció espanyola

Redacció Esport3Actualitzat

La nacionalització exprés de Lorenzo Brown, dos mesos abans de la disputa de l'Eurobasket, va crear polèmica. El base escorta nord-americà no és el primer nacionalitzat seleccionat per Espanya, però en casos anteriors, com el del blaugrana Nikola Mirotic, es tractava almenys de jugadors de la Lliga Endesa, que s'havien format a l'estat espanyol o que tenien relació amb Espanya per un parentiu més o menys llunyà.

En el cas de Brown no es dona cap d'aquests supòsits. Sergio Scariolo el coneixia bé de quan el seleccionador espanyol va ser tècnic assistent als Toronto Raptors i l'opció de nacionalitzar-lo va aparèixer de cop com una solució màgica als problemes en la direcció de joc, un cop confirmat que Ricky Rubio no es recuperaria a temps per jugar l'Eurobàsquet, i que Chacho Rodríguez es mantenia ferm en la seva decisió de no jugar més amb la "família.  

Brown, jugador del Maccabi, va accedir a perdre la nacionalitat nord-americana per convertir-se en ciutadà espanyol i la burocràcia va fer la seva feina, fent-lo passar davant de peticions que s'eternitzen als despatxos. Aquest fet va propiciar una posició crítica de força jugadors, com per exemple Dani Pérez. El base del Baxi Manresa estava directament implicat, ja que havia entrat a totes les convocatòries de la selecció per als partits de classificació i la presència sobtada de Brown el va deixar fora de les convocatòries:

 

L'associació de jugadors professionals (ABP), de la qual Rafel Jofresa és secretari general, es va posicionar frontalment en contra de la nacionalització de Brown:

"El missatge que es fa arribar als jugadors nacionals és molt nociu i té un impacte negatiu tant sobre el present com sobre el futur. És creïble que l'actual selecció campiona del món no trobi jugadors espanyols amb què competir en les cites de màxim nivell internacional?"

Davant les crítiques, Scariolo, el seu principal avalador, n'ha fet una defensa aferrissada:

"El debat sobre Lorenzo Brown ha estat basat en la ignorància, l'oportunisme o la xenofòbia... que no poden ser mai la base d'un debat. Que si hi ha hagut xenofòbia amb Lorenzo Brown? I tant!"

Mentre, Jorge Garbajosa, president de la Federació Espanyola de Bàsquet, ha mirat de desdramatitzar la situació: "Brown ha vingut a ajudar-nos a superar un estiu que es plantejava difícil per les lesions i li agraïm el seu desig d'integrar-se amb nosaltres".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut