Esports

L'esport en femení a l'Aràbia Saudita

Fins fa ben poc, les dones no podien fer esport en públic a l'Aràbia Saudita. El govern acaba de fer obligatòria l'assignatura d'educació física, per a les nenes, a les escoles públiques. L'esport utilitzat com a eina de canvi al país, especialment per treballar a favor dels drets de les dones. La Fundació Barça ha aprofitat el moment per implantar un programa d'esport extraescolar.

Mireia VicenteActualitzat

La Renad i la Retaj són germanes. Tenen 12 i 13 anys. No havien fet mai esport abans de participar en el programa FutbolNet de la Fundació Barça. I l'experiència els ha canviat la vida. En molt poc temps, els beneficis de l'esport, com a eina integradora, es fan palpables: entre les noies, però també en les seves famílies.

 

El país ha viscut més canvis aquests dos últims anys que en l'últim mig segle. La Fundació Barça ha arribat en el moment idoni. La situació ha propiciat que la seva contribució hagi anat molt més enllà del previst inicialment.

Tot just aquest curs, el govern de l'Aràbia Saudita ha fet obligatòria l'assignatura d'educació física, per a les nenes, a les escoles públiques. Fa pocs mesos que les dones poden conduir. O caminar en públic sense vel, compartir menjador a restaurants fins ara reservats per a homes i, fins i tot, poden votar.

 Amb motiu del festival de fi de curs, el govern saudita permet, de manera excepcional, que un equip del Departament d'Esports de TV3 entri amb una càmera al país. L'exemple de l'exjugadora del Barça Esther Torrecilla motiva i omple d'esperança les nenes saudites que participen al festival.

 

L'esclat d'alegria, a final de curs, quan les entrenadores reben el títol que els entrega Mariona Miret, cap de projectes de la Fundació Barça, és emocionant. Algunes de les joves entrenadores que han col·laborat amb FutbolNet, fins i tot, faran de professores d'educació física el curs que ve. I no només en escoles de nenes. Cosa impensable pocs mesos enrere al país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut