No és una marató, és un esprint... (Reuters)
Jocs Olímpics

L'esperit de Moussambani reapareix amb les illes Salomó en la prova de 100 metres llisos

Sharon Firisua, l'atleta maratoniana de les illes Salomó que ha hagut de córrer la prova de 100 metres per error del seu Comitè Olímpic Nacional

És una de les històries dels Jocs Olímpics. Sharon Firisua té el rècord nacional de les Illes Salomó a la milla, els 3.000 metres, els 3.000 obstacles, els 5.000 metres, el 10.000 i la marató. Però de cop i volta, el seu país l'ha convertit en velocista inscrivint-la en la prova de 100 m llisos de París 2024.

La corredora no en té cap culpa. Firisua, de 30 anys, és maratoniana i per un error ha hagut de córrer per primer cop a la vida una cursa de 100 metres. Firisua ha acabat última, tancant la seva sèrie amb el pitjor temps: 14:31, a gairebé tres segons de la guanyadora, Zahria Allers de les illes caribenyes de Saint Kitts i Nevis. Ha estat l'única de totes les participants a aturar el crono per sobre dels 14 segons al costat de Temalini Manatoa, de Tuvalu (14:04).

La Federació d'Atletisme de les illes Salomó havia recomanat al seu Comitè Olímpic que inscrivís dues velocistes per a les proves de 100 m de París. El nom de Jovita Arunia, campiona nacional, està en aquesta relació, però per error també es va designar Firisua. L'únic consol per a l'atleta és que ha aconseguit la seva marca personal, cosa inevitable al no haver corregut mai els 100 metres.

La història de Sharon Firisua ha recordat el conegut cas del nedador Éric Moussambani als Jocs de Sydney 2000, que es va iniciar a la natació tot just uns mesos abans de l'inici dels Jocs i va acabar la prova classificatòria dels 100 metres en un minut i 52 segons, més del doble que els millors registres.