Ni Nàstic ni Barça Atlètic van poder celebrar l'ascens a Segona Divisió
Ni Nàstic ni Barça Atlètic van poder celebrar l'ascens a Segona Divisió
Futbol

Les xifres que demostren la crisi del futbol català

Dels vuit equips que han disputat play-off d'ascens, només l'Espanyol ha aconseguit pujar i fins a quatre catalans han descendit de categoria

Redacció Esport3Actualitzat

Cap de setmana de llàgrimes al futbol català. D'alegria al Stage Front Stadium amb l'ascens de l'Espanyol a Primera Divisió. I d'altres, de decepció, a Tarragona i a Còrdova, amb les derrotes del Nàstic i del Barça Atlètic. El no ascens dels tarragonins i dels blaugranes provoca una trista estadística que deixa el futbol català en una situació límit. 

I és que la presència d'equips catalans al futbol professional es cenyeix a Barça, Girona i Espanyol. A Segona Divisió no n'hi haurà cap i a Primera Federació només dos, un d'ells un filial, entre els 40 equips de la categoria. 

Tot plegat, després d'una fase d'ascens molt negativa per als equips del país, entre els quals només ha pogut ascendir l'Espanyol. És cert que també ho ha fet l'Olot, però els garrotxins no van disputar play-off i van pujar de manera directa com a primers del seu grup de Tercera Federació. Precisament, l'Olot ha reivindicat la situació a les xarxes socials. 

Set derrotes en la lluita per l'ascens

La temporada regular no ha estat dolenta per als equips catalans. Fins a vuit d'ells s'han classificat per a disputar el play-off d'ascens entre Segona Divisió, Primera i Segona Federació. Però només l'Espanyol ha pogut tenir èxit. La resta, han caigut eliminats.

Els de la Primera RFEF són els més recents, amb la dolorosa eliminació del Nàstic i la derrota del Barça Atlètic. Seran els únics representants d'aquesta categoria, després del descens de Sabadell i Cornellà.

La fase d'ascens de Segona a Primera RFEF va tenir l'eliminació de Sant Andreu, Europa, Badalona Futur i Lleida Esportiu a la primera ronda. A més, Manresa i Cerdanyola van descendir a Tercera RFEF. Finalment, l'Hospitalet no va poder superar el play-off d'ascens a Segona RFEF. 


Diferència amb altres autonomies

Catalunya és, juntament amb Andalusia, la Comunitat Autonòmica amb més llicències de futbol a Espanya. Però la presència d'equips a Primera i Segona Divisió no té res a veure entre una i l'altra. 

Cert és que els andalusos han lamentat el descens de Cadis, Granada i Almeria, que es trobaran amb Còrdova i Màlaga a Segona. Però enguany ha tingut cinc equips a Primera, i la pròxima en tindran dos a Primera i cinc a Segona

La Comunitat de Madrid, la temporada 2024/25, també gaudirà de cinc equips a Primera, amb Reial Madrid, Atlètic de Madrid, Getafe, Rayo Vallecano i Leganés. 

El País Basc tindrà la mateixa representació que Catalunya, amb Athletic Club, Reial Societat i Alabès.


La reflexió del periodista Jordi Sunyer

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut