Gündogan va ser un dels fitxatges més destacats del Barça al passat mercat d'estiu (FCB)
Futbol

Les noves regles per fitxar del mercat d'hivern

LaLiga serà més flexible perquè els equips amb el fair play excedit puguin reforçar-se

Redacció Esport3Actualitzat

El control econòmic de LaLiga és un dels més estrictes del futbol mundial. Després d'anys de disbauxa econòmica, amb clubs endeutats fins al coll, Javier Tebas va imposar normes per fer sostenibles les finances dels clubs. A costa, això sí, de sacrificar molts dels fitxatges astronòmics que es feien en temps passats.

De fet, aquesta política de control ferri va situar la Lliga espanyola com la sisena que més va gastar en el passat mercat d'hivern, molt per sota de la Premier, la Serie A, la Ligue 1, la Bundesliga o la Lliga saudita. Una posició, lluny del podi, que no té res a veure amb la de fa només uns anys.

Per això, LaLiga ha decidit ser més flexible i fer que els clubs amb més dificultats econòmiques no ho tinguin tan complicat per afrontar fitxatges.

Clubs excedits beneficiats

Fins fa un parell de temporades, els clubs que excedien el fair play financer --és a dir, que gastaven més del que ingressaven-- només podien gastar el 25% del que aconseguissin estalviar. L'any passat ja es va augmentar al 50% i, en aquest mercat d'hivern, ja es podrà fer servir el 60% d'aquests diners, i el 70% si l'ingrés procedeix d'un jugador franquícia (aquell que suposa més d'un 5% del límit salarial). La mesura continuarà vigent per al pròxim mercat d'estiu.

El Barça, sense dubte, serà un dels clubs que es beneficiaran d'aquest canvi en la normativa.

Ampliacions de capital

Els clubs també tindran més marge per aprofitar les ampliacions de capital. Podran fer-se servir per reduir les pèrdues covid, que els donarà més marge salarial, i es podran utilitzar repartides en dos anys en comptes de quatre. És a dir, en una ampliació de 40 milions d'euros, 20 milions es podran fer servir una temporada i els altres 20, la següent.

En el cas dels clubs sanejats, podran fer servir tots els diners per fer fitxatges. Els que tinguin una pitjor situació econòmica s'hauran de conformar amb el 70%.

Obres als estadis

L'últim dels canvis té a veure amb les obres que estan fent alguns clubs en els seus estadis. LaLiga permetrà que les reduccions d'aforament i d'ingressos que els puguin afectar no tinguin repercussions en el seu límit salarial durant dues temporades.

Unes mesures que no revolucionaran el mercat de fitxatges, però que sí que poden ajudar alguns clubs a tancar fitxatges durant les pròximes finestres.

 

Anar al contingut