Carlos Sainz i Lucas Cruz amb el seu Audi
Carlos Sainz i Lucas Cruz amb el seu Audi
Dakar

La victòria, més oberta que mai al Dakar 2023: aquests són els principals favorits

Les novetats que presenta la 45a edició fa que la lluita pel triomf final sigui la més imprevisible dels últims anys

El Dakar 2023 serà una aventura de costa a costa: del mar Roig al golf Pèrsic. Els competidors hauran de creuar un oceà de dunes en una prova que amplia el recorregut respecte als darrers anys, així com el nombre d'etapes. D'aquesta manera, l'acció tindrà 8.500 quilòmetres, amb prop de 5.000 d'especials, dividits en 14 etapes més el pròleg.

El gran nombre de novetats introduïdes enguany fa que la lluita per la victòria sigui una de les més obertes de les últimes edicions. El "tuareg" estarà més cotitzat que mai a totes les categories del ral·li raid més dur del món.


Audi vs. Toyota

Si bé el gran favorit és Nasser al-Attiyah, el vigent campió del Dakar pot veure perillar la seva corona. I és que Toyota tindrà com a grans rivals els pilots d'Audi, Stéphane Peterhansel i Carlos Sainz, que amenacen el gran domini del príncep qatarià durant l'última edició.

L'any passat, Audi s'estrenava a la categoria amb una plantilla de luxe: Monsieur Dakar, Carlos Sainz i el sempre competitiu Mattias Ekström. Van aconseguir victòries d'etapa, però no van estar a l'altura dels Toyota. La marca alemanya ha estat tot l'any evolucionant el model híbrid per estar en la lluita per la victòria final.

"En principi portem els deures fets per a aquest any. Hem aconseguit reduir el pes del vehicle i s'ha convertit en un vehicle més àgil, tot i això seguim penalitzats amb el pes mínim. Nosaltres estem en 2.100 kg i la resta està en uns 2.000. Aquest és un hàndicap per a nosaltres." Lucas Cruz, copilot de Carlos Sainz.


Categoria plena de campions

És una de les categories que es preveuen més emocionants i més imprevisibles. La llista d'aspirants a la victòria és extensíssima: els pilots de KTM, de Gas Gas, Husqvarna i Honda col·loquen gairebé una dotzena de corredors que poden guanyar la cursa.

Enguany, hi ha fins a cinc campions del Dakar: Sunderland, Price, Walkner, Benavides i Brabec. Mai abans havien competit en un mateix Dakar tants pilots campions de la prova. El nombre de candidats, però, s'amplia si es parla del triomf d'etapa, que també serà molt obert.

Aquests són els cinc campions a la categoria de motos


La categoria de moda agafa força

Els prototips lleugers, tant en T3 com en T4, es preveu molt competitiva. El nivell ha augmentat considerablement gràcies a l'arribada de pilots motociclistes i els ja consagrats a la categoria, juntament amb altres de joves, com Seth Quintero.

De fet, el pilot nord-americà va ser el pilot revelació la temporada passada amb 11 victòries en 12 etapes. La victòria a la general, però, no va ser per a ell, ja que l'única etapa que no va guanyar va ser per un problema mecànic que li va fer perdre totes les opcions possibles.


Absència sonada de Kamaz

També hi ha molta incertesa en l'apartat dels camions, categoria en què no participaran els totpoderosos Kamaz. El conflicte bèl·lic amb la invasió de Rússia a Ucraïna va fer que la FIA decidís excloure la marca russa del Dakar.

D'aquesta manera, l'hegemonia de Kamaz, que ha durat 18 temporades amb les últimes sis victòries de manera consecutiva, tindrà punt final. Així doncs, hi haurà molts candidats a la victòria amb marques com Iveco, Trata o Ford, entre d'altres.

Anar al contingut