El castellonenc Sergio García i el nord-americà Dustin Johnson han estat dos dels golfistes que han començat a competir a Londres
El castellonenc Sergio García i el nord-americà Dustin Johnson han estat dos dels golfistes que han començat a competir a Londres
Golf

Els golfistes de la nova Superlliga, suspesos per la PGA americana

El dia que s'estrena, a Londres, la nova lliga mundial de golf amb capital saudita, la direcció de la PGA expulsa disset jugadors del circuit americà

Enric VilaltaActualitzat

Allò que la UEFA no va acabar de fer quan alguns dels millors clubs europeus van apostar per una Superlliga de futbol, ho ha decidit la PGA americana, l'organisme propietari dels grans tornejos del circuit nord-americà. Aquest dijous ha començat, a Londres, el primer dels vuit campionats del nou certamen supermilionari promogut per LIV Golf, de capital saudita. La nova Superlliga reparteix premis astronòmics: 25 milions de dòlars per a cada una de les set primeres proves, i 50 per al final de festa de Miami, que es disputarà per equips. Un circuit diferent, reservat a un màxim de 48 golfistes, per rigorosa invitació. El PGA Tour, molest per la fuga de talents a la nova competició, s'ha afanyat a expulsar els disset jugadors que eren membres del circuit nord-americà, entre els quals hi ha dos exnúmeros 1 mundials, Dustin Johnson i Phil Mickelson, i el castellonenc Sergio García, campió del Masters del 2017. També figuren a la llista de sancionats els britànics Lee Westwood i Ian Poulter, l'alemany Martin Kaymer o el sud-africà Louis Oosthuizen.

El comunicat de la PGA informa que aquests golfistes han violat el reglament del circuit, i que, per tant, no poden exigir els mateixos beneficis i oportunitats que la resta de membres. També assenyala que els jugadors nord-americans expulsats no podran representar als Estats Units a la Ryder Cup ni a la President's Cup. De moment, la PGA europea no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió i, per tant, no se sap si les portes de l'equip europeu de la Ryder Cup es tancaran també als jugadors del Vell Continent.

La reacció de la direcció de la Superlliga saudita ha estat immediata. En un comunicat, lamenta la decisió de la PGA, que -afirma- "separa el circuit i els seus membres i impedeix que juguin lliurement on volen". També assegura que no s'ha dit l'última paraula sobre el tema i prediu que "l'era de l'agent lliure ha arribat al golf".

 

La gran incògnita que també queda per resoldre és quina serà la postura dels quatre tornejos del Grand Slam, que s'organitzen al marge dels diferents circuits. De moment, l'US Open, que es disputa la setmana que ve a Boston, no ha pres cap decisió, i en principi tots els jugadors inscrits el podran disputar sense problemes. Caldrà estar atents a la decisió que pugui adoptar l'Open Britànic, que el mes que ve farà l'edició número 150 al mític camp de Saint Andrews.

Potser és l'inici d'una altra era en el golf professional. De moment, una petita revolució ha fet trontollar els fonaments de les rígides estructures d'un esport amb cinc segles d'història.

Anar al contingut