Girmay aixeca els braços a l'arribada de la Gante-Wevelgem
Girmay aixeca els braços a l'arribada de la Gant-Wevelgem
Ciclisme

La gesta de l'africà Girmay recorda l'amor d'Eritrea per les bicicletes

El corredor del Wanty es converteix amb només 21 anys en el primer negre a guanyar una clàssica de prestigi mundial, la Gant-Wevelgem belga

Guim Fortuny GimbertActualitzat

El present del ciclisme és per als joves i aquest diumenge n'hem tingut dues proves. Si al migdia Sergio Higuita conquistava la seva primera Volta a Catalunya amb 24 anys, hores més tard un corredor de només 21 ha aconseguit una fita històrica per a l'esport africà.

Biniam Girmay s'ha convertit en el primer negre a guanyar una clàssica de prestigi mundial, la Gant-Wevelgem belga, un trencacames de més de 249 quilòmetres. El del Wanty s'ha imposat en un esprint en què ha hagut de ser més ràpid que figures contrastades de les dues rodes com el sempre favorit Wout Van Aert.

Girmay entra en la història del ciclisme africà, però no és cap casualitat que qui ho hagi aconseguit sigui un ciutadà d'Eritrea.

D'on vé l'afició d'Eritrea per la bici?

Eritrea és un país que guarda, com a mínim, dues semblances amb Catalunya. Una població que supera els sis milions d'habitants i el fet de ser considerat un territori idoni per a la pràctica del ciclisme. Banyat pel mar i amb una serralada d'uns 2.000 metres d'alçada, ciclistes tant del continent com de fora s'hi desplacen per entrenar.

No obstant, la cultura ciclista dels eritreus neix en l'època de la colonització italiana, entre 1890 i 1947, quan els soldats de l'exèrcit del país de la bota van començar a utilitzar aquest vehicle de pedals per desplaçar-se d'un destacament a un altre. D'aquesta manera, els eritreus van associar l'ús de la bicicleta amb el poder, mentre que en altres colònies, britànics o alemanys preferien la motocicleta, deixant les bicicletes per a la població local empobrida.

I fins a dia d'avui, en què la nacionalitat africana amb més presència al pilot mundial és la d'aquest estat de l'Àfrica nord-oriental. A banda de Girmay, han arribat a professionals Berhane o Teklehaimanot, entre d'altres.

Anar al contingut