La russa Valeriia Shabalina, paralímpica, competint
La russa Valèria Xabalina, competint als Jocs Paralímpics de Tòquio (Europa Press)
Natació

La Federació Internacional de Natació torna a admetre nedadors de Rússia i Bielorússia

La majoria dels esports ja han incorporat els competidors de totes dues nacionalitats, amb excepcions com l'atletisme o la gimnàstica

Redacció Esport3Actualitzat

La federació internacional de natació, World Aquatics, ha aprovat el retorn a la competició dels nedadors russos i bielorussos, només un per prova i sempre sota bandera neutral, després de rebre en una enquesta el suport del 67% dels esportistes consultats.

Russos i bielorussos hauran de complir estrictament les condicions que ja va imposar el Comitè Olímpic Internacional (COI) per a la readmissió, com no haver donat suport activament a la invasió d'Ucraïna o sotmetre's a exhaustius controls antidopatge, segons un comunicat.

"Els esportistes individuals neutrals només podran competir en proves en què el temps o el resultat s'estableixi per l'actuació d'un únic nedador. Un màxim d'un esportista neutral individual de Rússia i un de Bielorússia per prova podran competir a les competicions mundials."


El seu president, el kuwaitià Hussain al-Musallam, va afirmar que, amb aquesta decisió, l'organisme "reconeix la dedicació, el compromís i el talent dels esportistes, independentment de la seva nacionalitat". Les condicions aprovades exclourien les proves de relleus, per parelles o per equips en totes les disciplines aquàtiques.


Apartats des de la invasió a Ucraïna

Els esportistes russos i bielorussos van ser apartats de les competicions internacionals el març del 2022, després de la invasió russa d'Ucraïna amb el suport del seu aliat Bielorússia. Un any després, el COI va recomanar a les federacions readmetre'ls sota les condicions esmentades, sempre com a neutrals.

La majoria dels esports ja han incorporat els competidors de totes dues nacionalitats, amb excepcions com l'atletisme o la gimnàstica. Encara no s'ha pres cap decisió sobre la participació de russos i bielorussos als Jocs Olímpics de París 2024, tot i que s'espera per als propers mesos.

La Comissió Executiva del COI es reuneix aquest divendres a Lausana (Suïssa) i la Sessió (assemblea plenària) de l'organisme, l'octubre que ve a Bombai (Índia). 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut