Taylor Swift, durant el concert al Bernabéu
Taylor Swift, durant el concert al Bernabéu (EFE)
Futbol

La cancel·lació dels concerts al Bernabéu deixa el Reial Madrid pendent de Sixth Street

El fons d'inversió nord-americà va pagar 360 milions d'euros al club blanc pel 30% dels ingressos procedents de l'explotació de l'estadi madridista. Si no es recupera la celebració d'esdeveniments, Sixth Street podria fer efectiva alguna de les clàusules per incompliment de contracte

El mes de maig del 2022, Florentino Pérez va comparèixer a la llotja d'honor del Santiago Bernabéu en un acte solemne en què va anunciar l'acord pels drets d'explotació del coliseu madridista. Al seu costat, orgullós i satisfet, hi havia Alan Waxman, confundador i CEO de Sixth Street, el fons d'inversió que es comprometia a un pagament de 360 milions d'euros. Una palanca en tota regla que, dos anys després, podria girar-se en contra del club blanc. Les denúncies dels veïns han estat ateses per la justícia i el Madrid s'ha vist obligat a posar fre a la celebració de grans esdeveniments musicals al seu estadi.

De moment, la mesura que va prendre divendres passat afecta tres concerts, els de Lola Índigo i Aitana --amb entrades exhaurides des del primer dia que es van posar a la venda-- i el festival de música coreana Music Bank. Els dos primers han quedat ajornats, mentre que l'últim, que estava previst per al 12 d'octubre, ha estat cancel·lat definitivament. La decisió de no acollir més grans concerts és temporal, però suposa un cop dur per a l'economia blanca, que havia vist en aquests esdeveniments una important font d'ingressos.

L'acord amb Sixth Street, que hauria de rebre un 30% dels ingressos procedents de l'explotació del Bernabéu, és a 20 anys vista, fins al 2042. Segons El Confidencial, en l'estrena d'aquesta nova línia de negoci, el Madrid va tancar la temporada amb més de 1.000 milions d'euros d'ingressos, un 14% més del que tenia pressupostat. Ara s'obre la incògnita sobre quan tornarà l'estadi madridista a estar habilitat per a concerts. El temps juga en contra de l'entitat blanca, que veu frenada una font d'ingressos molt important. Mentre el Madrid prepara la instal·lació de pantalles i lones acústiques per reduir els nivells de soroll, tothom està pendent de Sixth Street, que podria fer efectiva alguna de les clàusules per incompliment de contracte, des de l'enduriment de les condicions fins a la resolució de l'acord. Tot apunta que Florentino haurà de renegociar.

El 24 de juliol va ser admesa a tràmit l'última demanda que va posar l'associació Perjudicados por el Bernabéu, i s'espera que l'administrador de Reial Madrid comparegui davant de la justícia el pròxim mes d'octubre.

Les cancel·lacions dels concerts han afectat unes 250.000 persones, moltes de les quals hauran d'afrontar el pagament de bitllets d'avió i reserves d'hotels que no utilitzaran. Les indemnitzacions podrien ser milionàries.

Des de la passada primavera, el Santiago Bernabéu ha acollit 11 grans esdeveniments musicals: Taylor Swift, Duki, Manuel Carrasco, Luis Miguel o Karol G. Van ser --tots-- un èxit rere l'altre, i tot feia pensar que la maquinària blanca de fer diners seria imparable. Però el Reial Madrid s'ha vist obligat a aixecar el peu de l'accelerador.

Anar al contingut